15 padažų salotoms – visiems gyvenimo atvejams. Gal Jūs mėgstate salotas taip, kaip mėgstame mes? Jas ruošiame bene kasdien, vis skirtingas, tačiau pasitaiko, kad užstringam tų pačių ingredientų rate. Tuomet į pagalbą atskuba įvairiausi padažai ir pagardai salotoms, kuriuos gaminame savo namuose.
- Padažams ir salotoms gaminti skirti išskirtiniai Kretos produktai – ypač tyras alyvuogių aliejus, vynuogių sirupas petimezi, alyvuogių aliejus ir ekologiškos Kretos žolelės – yra MANO KRETOS kruopščiai atrinktų ir rekomenduojamų produktų asortimente, jų įsigykite paspaudę čia >>
Dalijamės receptais 15 padažų salotoms. Užteks net dviem savaitėms, po vieną kasdien! Visas sudėtines padažo dalis dėkite į elektrinį smulkintuvą. Padažui pagaminti užtruksite viso labo kelias minutes. Bet kiekvieną kartą salotų skonis bus skirtingas!
1. Klasikinis
6 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 dideli šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių, 1 arbatinis šaukštelis medaus, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų pagal skonį.
Tinka: žaliosioms, burokėlių, šviežių daržovių, virtų daržovių, avokadų salotoms.
2. Petimezi-garstyčių
6 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 dideli šaukštai petimezi (vynuogių sirupo), 2 dideli šaukštai raudonojo vyno acto, 1 didelis šaukštas dižono garstyčių (neaštrių), druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų pagal skonį.
Tinka: žaliosioms, burokėlių, šviežių daržovių, virtų daržovių salotoms.
3. Medaus-citrinų
6 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 dideli šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių, 1 didelis šaukštas smulkintos citrinos žievelės, 1 didelis šaukštas medaus, kelios šakelės šviežio čiobrelio arba 1 arbatinis šaukštelis džiovinto čiobrelio, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų pagal skonį.
Tinka: žaliosioms, burokėlių, šviežių daržovių, virtų daržovių, avokadų salotoms.
4. Medaus-garstyčių
6 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 dideli šaukštai baltojo balzaminio acto, 1 arbatinis šaukštelis medaus, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų pagal skonį.
Tinka: žaliosioms, šviežių daržovių, virtų daržovių salotoms.
5. Kaparėlių-džiovintų pomidorų
6 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 4 riekelės saulėje džiovintų pomidorų, 1 šaukštelis marinuotų kaparėlių pumpurų arba lapelių.
Tinka: žaliosioms, burokėlių, šviežių daržovių, virtų daržovių, avokadų, su mocarelos sūriu salotoms.
6. Šviežių bazilikų-raudonėlių
6 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 3 dideli šaukštai smulkinto šviežio baziliko lapelių, 3 dideli šaukštai smulkinto šviežio raudonėlio (jei neturite šviežio, galima naudoti 1 arbatinį šaukštelį džiovinto), 2 dideli šaukštai šviežiai spaustų citrinos arba žaliosios citrinos (laimo) sulčių, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų pagal skonį.
Tinka: žaliosioms, šviežių daržovių, virtų daržovių, avokadų, su mocarelos sūriu salotoms.
7. Matča-jogurto
2 arbatiniai šaukšteliai matča (matcha) arbatos miltelių, 1 arbatinis šaukštelis medaus, pusė nedidelio avokado, 2 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 dideli šaukštai šviežiai spaustų citrinos arba žaliosios citrinos (laimo) sulčių, 3 dideli šaukštai tiršto graikiško tipo jogurto, trečdalis stiklinės drungno vandens, 3 dideli šaukštai smulkinto šviežio baziliko lapelių, druskos pagal skonį.
Tinka: žaliosioms, šviežių daržovių salotoms.
8. Vietnamietiškas
4 arbatiniai šaukšteliai sezamų aliejaus, 2 dideli šaukštai šviežiai spaustų žaliosios citrinos (laimo) sulčių, 2 nepilni arbatiniai šaukšteliai medaus, 2 arbatiniai šaukšteliai azijietiško žuvies padažo.
Tinka: žaliosioms, šviežių daržovių, azijietiškų makaronų salotoms.
9. Kreminis avokadų
1 prisirpęs avokadas, 4 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 dideli šaukštai šviežiai spaustų žaliosios citrinos (laimo) sulčių, ketvirtis stiklinės drungno vandens, 1 skiltelė česnako, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų pagal skonį.
Tinka: žaliosioms, šviežių daržovių salotoms.
10. Citrusinis-kumyno
6 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, ketvirtis stiklinės šviežiai spaustų žaliosios citrinos (laimo) sulčių, ketvirtis stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių, 1 arbatinis šaukštelis grūstų kumyno sėklų, 2 skiltelės česnako, ketvirtis arbatinio šaukštelio (pagal skonį) trintų aitriųjų raudonų pipirų, druskos pagal skonį.
Tinka: žaliosioms, šviežių daržovių, virtų daržovių salotoms.
11. Braškių-citrusinis
6 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 arbatiniai šaukšteliai šviežiai spaustų laimo ar citrinų sulčių, 3 dideli šaukštai trintų braškių (~5 braškės), 3 dideli šaukštai drungno vandens, smulkintų šviežių petražolių ir saliero lapelių (arba saliero stiebo apie 10 cm), druskos pagal skonį.
Tinka: žaliosioms salotoms ir ypač su špinatais bei šviežiomis braškėmis.
12. Imbiero-medaus
4 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 arbatiniai šaukšteliai sezamų aliejaus, ketvirtis stiklinės apelsinų sulčių ir 2 arbatiniai šaukšteliai tarkuotos apelsinų žievelės, 2 arbatiniai šaukšteliai tarkuoto šviežio imbiero, 2 nepilni arbatiniai šaukšteliai medaus, 2 arbatiniai šaukšteliai sojos padažo.
Tinka: žaliosioms, šviežių daržovių, azijietiškų makaronų salotoms.
13. Kalendros-kefyro
3 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, pusė stiklinės kefyro, pusė stiklinės šviežios kalendros lapelių (be kotų), 1 arbatinis šaukštelis šviežiai spaustų žaliosios citrinos (laimo) sulčių, 2 skiltelės smulkinto česnako, druskos pagal skonį.
Tinka: žaliosioms, avokadų salotoms.
14. Aštriosios mangų
2 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 1 prisirpęs mango vaisus (be odelės ir kaulo), ketvirtis puodelio šviežiai spaustų žaliosios citrinos (laimo) sulčių, ketvirtis puodelio šviežiai spaustų apelsinų sulčių, 2 nepilni arbatiniai šaukšteliai medaus, pusė arbatinio šaukštelio grūsto kumyno sėklų, 1 skiltelė česnako, 1 arbatinis šaukštelis smulkiai pjaustyto aitriojo raudono pipiro ankšties, 2 arbatiniai šaukšteliai smulkiau pjaustyto kalendros, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų pagal skonį.
Tinka: žaliosioms, vaisių pikantiškoms salotoms.
15. Kreminis tachini-medaus
6 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus, 2 dideli šaukštai tachini (sezamų pasta), 3 arbatiniai šaukšteliai šviežiai spaustų citrinos ar žaliosios citrinos (laimo) sulčių, 2 nepilni arbatiniai šaukšteliai medaus, 3-4 arbatiniai šaukšteliai šalto vandens (gali prireikti daugiau, priklausys nuo tachini tirštumo), druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų pagal skonį.
Tinka: žaliosioms, šviežių daržovių, vaisių pikantiškoms salotoms