
Orkaitėje folijoje keptas pagras, kitaip jūrinis karosas, su žaliąja citrina (laimu) – sveikas ir skanus, galima sakyti, dietinis patiekalas. Kepant folijoje ir kepimo popieriuje ne tik išsaugomos maistinės medžiagos, bet ir sumažėja suvartojamų riebalų kiekis. Tam, kad šis paprastas patiekalas nušvistų skonių spalvomis, pasirinkome aromatines žoleles – tokias kaip rozmarinai ir petražolės. Plius žalioji citrina (laimas), o kaip be jos! Žalioji citrina čia griežia pirmuoju smuiku, nes būtent kepta žalioji (o ne paprastoji) citrina suteikia šiam patiekalui ypatingą aromatą ir skonį. Išvalius žuvį ją paruošite greitai ir lengvai.
Dalinamės paprastu receptu kviesdami įsigyti ypač tyro alyvuogių aliejaus, džiovinto Kretos rozmarino paspaudus čia: www.manokreta.lt/alyvuogiu-aliejus – šių produktų prireiks ir keptai žuviai, ir daugeliui kitų graikiškos ar kitos Viduržemio jūros virtuvės patiekalų.
Orkaitėje keptas pagras su žaliąja citrina – paprastai gaminamas patiekalas. Jei nuspręsite juo pradžiuginti artimuosius ar pavaišinti svečius, tuomet reikės šių produktų:
- 1 jūrinio karoso / pagro (apie 1 kg)
- 1 žaliosios citrinos (laimo) supjaustytos griežinėliais
- 2 valgomųjų šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 valgomojo šaukšto džiovinto rozmarino (jei mėgstate, galima daugiau)
- 2 valgomųjų šaukštų smulkintų šviežių petražolių
- 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
- Ant sauso paviršiaus patieskite kelis lakštus folijos, o ant jos – kepimo popierių. Jį pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Ant kepimo popieriaus padėkite išvalytą ir nusausintą žuvį. Į jos vidų įdėkite kelis griežinėlius žaliosios citrinos, dalį petražolių ir rozmarino.
- Žuvį pašlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite likusį rozmariną.
- Užverskite žuvį kepimo popieriumi ir susukite į foliją, kraštus suspauskite (atvirų tarpų neturi likti).
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 40 min. 180°C temperatūroje. Likus 3-5 minutėms iki kepimo pabaigos atidenkite foliją, kepimo popierių ir įjunkite griliaus funkciją (iš viršaus) – žuvis šiek tiek apskrus.
- Sudėję į lėkštes apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi, pabarstykite likusiomis smulkintomis petražolėmis, druska ir stambiai grūstais pipirais.
Patiekite su orkaitėje keptomis daržovėmis (morkomis, salierų gumbais, cukinijomis). Daržoves galima kepti kitame kepimo inde tuo pačiu metu, tik sekite kepimo laiką, nes vienos daržovės iškepa greičiau, o kitos reikia daugiau laiko.
Orkaitėje keptas pagras su laimu paruošas, skanaus!
Keletas patarimų:
Pagrą galite keisti kita balta žuvimi: menke, otu, starkiu, upėtakiu ar dorada.
Žuvį sūdykite tik jau ją iškepę. Šviežias petražoles barstykite tik ant iškeptos žuvies prieš pateikdami.
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com