Tradicinis graikiškas ryžių pudingas – rizogalo – taip pavadintas suduriant du žodžius: ‘rizi’ (gr. ρύζι) / ryžiai ir ‘gala’ (gr. γάλα) / pienas. Šie du produktai – rizogalo pagrindas, jie sumaišomi ir verdami ant žemos temperatūros iki tirštumo bei aksominės masės. Graikiškas ryžių pudingas – skanus desertas pusryčiams ar vidurdienio užkandžiui.
Tekstūra švelni ir ypač kreminė! Rizogalo yra be sviesto, be kiaušinių, labiau panašus į tirštą kremą, o ne į pudingą. Dažniausiai gardinamas vanile, citrinos žievele, apelsino žievele, cinamonu, medumi ir ypač tinka su petimezi! Patiekiamas šiltas, kambario temperatūros arba tiesiai iš šaldytuvo. Šis ypatingai kreminis graikiško ryžių pudingo receptas yra neabejotinas skanėstas jums ir jūsų šeimai!
Rizogalo graikiškas ryžių pudingas savo pavadinimą gavo iš dviejų pagrindinių jo paruošimui naudojamų ingridientų (rizi = ryžiai ir gala = pienas), kurie sujungiami ir . Jei dar nebandėte graikiško ryžių pudingo, nustebsite nes reikia tik kelių ingridientų skanumu, kurie ruošiami kartu. Įspėjimas: reikia šiek tiek maišyti, kad pudingas sutirštėtų, bet rezultatas tikrai jus nudžiugins!
Dalinamės paprastu receptu kviesdami įsigyti petimezi, džiovinto Kretos čiobrelio paspaudus čia: www.manokreta.lt/alyvuogiu-aliejus – šių produktų prireiks gardžiam rizogalo ir daugeliui kitų graikiškos ar kitos Viduržemio jūros virtuvės patiekalų.
Rizogalo – paprastai gaminamas patiekalas. Jei nuspręsite juo pradžiuginti šeimynykščius ar pavaišinti savo svečius, tuomet reikės šių produktų:
- 100 g arborio tipo ar kitų apvaliųjų ryžių
- 1200 ml pieno
- 60 g cukraus, jo kiekį galite drąsiai mažinti jeigu pudingą patieksite pagardintą petimezi
- 1/2 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
- apelsino arba citrinos žievelės (nebūtina)
- petimezi arba cinamono paskaninimui
Gaminimo eiga:
- Pašildykite pieną ir ryžius dideliame puode storu dugnu. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, iki virimo. Sumažinkite ugnį iki žemesnės nei vidutinės ir švelniai, retkarčiais pamaišydami, virkite apie 30–40 minučių, kol pudingas sutirštės, o ryžiai suminkštės. (Jei pudingui norite suteikti papildomo skonio, įberkite citrinos žievelės arba apelsino žievelės).
- Nukelkite puodą nuo viryklės, supilkite cukrų ir vanilės ekstraktą, maišydami, kol cukrus ištirps. Jei rizogalo reikia kiek sutirštinti, tuomet vandeniu atskieskite 1 šaukštelį kukurūzų krakmolo, supilkite į mišinį ir virkite dar kelias minutes.
- Jei graikiško ryžių pudingo nepatieksite iš karto, susidarys plutelė. Maža gudrybė, kaip to išvengti: supilkite mišinį į didelį dubenį ir įdėkite į kitą dubenėlį, pripildytą ledo kubeliais. Tada maišykite mišinį, kol atvės. Rizogalo supilkite į atskirus dubenėlius ir laikykite uždengtus šaldytuve.
Keletas patarimų:
Ruošiant graikišką ryžių pudingą, labai svarbu mišinį virti žemoje temperatūroje ir maišyti mišinį, kad pienas nesudegtų ir rizogalo nepriliptų ant keptuvės dugno.
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com