Ar taip galima Lietuvoje? Mane domina ne konkretūs patiekalai, o jų užsakymo principas. Prieš išvykdami iš Meteoros papėdėje esančios Kastraki gyvenvietės su Jurgita užsukome į vietinę taverną.
– Norėtume paprasto maisto: tiesiog kiaušinienės ir salotų – ar galite pagaminti? – paklausiau po Graikijoje įprastinio pasisveikinimo ritualo.
– Mūsų valgiaraštyje kiaušinienės nėra, bet iškepsim, – nusišypsojo padavėjas susižvalgęs su čia pat, virtuvėje, produktus dėliojančia moterimi (gali būti, kad su savo mama). – Kokios kiaušinienės norėtumėt? Su pomidorais, paprikom, kalakutiena?
– O galite su bulvėm?
– Be abejo, galim. Jokių kitų daržovių nepridėti? Nei pomidorų, nei paprikos?
– Šiek tiek paprikos.
– Gerai. O kokių salotų norėsite? Kaimiškų?
– Ne, geriau žalių. Bet be svogūnų.
– Salotų lapai, gražgarstės, agurkai, jie juk irgi žali, – šypteli padavėjas.
– Taip, tinka viskas, kas žalia. Tik be svogūnų, – pratęsiu jo mintį.
– Duonos paskrudint?
– Taip, bet nedaug. O galit apkepti cukinijų?
– Galim, – po akimirkos atsako vaikinas gavęs nebylų pritarimą iš mūsų pokalbį stebinčios moters virtuvėje.
Viskas taip paprasta. Jokių valgiaraščio studijų. Tiesiog pokalbis – ir po po kelių minučių paprastas skanus naminis maistas atsiduria ant stalo Ar įmanoma šitaip užsakyti maistą Lietuvoje? Kurioje nors užeigoje tiesiog paprašyti, kad pagamintų kažko elementaraus ir paprasto – to, ko nori tu, o ne tai, kas surašyta valgiaraštyje? Jei galima, būčiau labai dėkingas, kad pasidalintumėt tokių vietų pavadinimais, adresais ar nuorodomis.
Skanaus ketvirtadienio linkėjimai nuo keliautojų #tarpKretosLietuvos