
„Petimezi geriau nei cukrus“, – sako kretiečiai ir saldindami savo gyvenimą vis dažniau renkasi vieną iš sudėtinių garsaus balzaminio acto dalių – ‘petimezi’ (gr. πετιμέζι). Tai tradicinis vynuogių produktas – iš vynuogių misos natūraliai išgaunamas sirupas. Be dažiklių, konservantų, be jokio pridėtinio cukraus.
Sužinokite apie jį daugiau ir praturtinkite savo racioną ypatingu produktu, kurį kruopščiai atrinko ir rekomenduoja MANO KRETA – Audrius ir Jurgita. • Užsakymo formą rasite šio puslapio dešinėje, o jei skaitote per mobilųjį įrenginį – puslapio apačioje.
Energijos ir sveikatos šaltinis
Mineralinių medžiagų ir vitaminų bomba! Mitybos specialistai vienu balsu sutaria, kad iš visų natūralių saldiklių petimezi yra pirmas po medaus arba net konkuruoja su medumi savo naudingomis savybėmis. Taip, petimezi yra kaloringas produktas, bet kalorijų kiekis nublanksta palyginus su B grupės vitaminų, geležies, kalcio, magnio, mangano, fosforo, kalio ir vario kiekiais.
Graikijoje gydytojai pastebėję pas pacientus B grupės vitaminų ir/arba geležies trūkumą vietoj papildų rekomenduoja kas rytą išgerti vieną taurelę petimezi. Toks viengurkšnis veikia kaip rytinis energetikas, natūralus tonikas ir antidepresantas.
Dėl didelio geležies kiekio petimezi dažnai renkasi vegetarai ir veganai. Dėl tos pačios geležies gydytojai jį rekomenduoja sergant mažakraujyste, o dėl raminančių savybių – gerklės skausmui, kosuliui, pilvo skausmams gydyti. Ir apskritai visiems, kurie maisto pramonės gaminamą cukrų nori pakeisti natūraliu saldikliu. Tai puikus cukraus pakaitalas!
Vynuogėse esanti dekstrozė (vynuogių cukrus, gliukozė) suteikia organizmui energijos, ο resveratrolis mažina kraujospūdį, cholesterolio kiekį, lėtinių ligų vystymąsi, saugo smegenų ląsteles nuo pažeidimų, mažina organizmo jautrumą insulinui, todėl tinka diabeto prevencijai.
Petimezi – balzaminiam actui ir skaniems patiekalams!
Jums patinka vadinamasis „balzamikas“, t.y. balzaminis actas? Jei taip, po ranka turėdami petimezi galėsite jo pasigaminti patys! Nes balzaminio acto pagrindinės sudėtinės dalys – du iš vynuogių natūraliai išgaunami produktai: actas ir petimezi. Turint juos atskirai galima susikurti savo mišinį, gardinti norimais prieskoniais.
Virtuvėje galima petimezi naudoti ir vieną – ne tik saldėsiams! Kartu su ypač tyru alyvuogių aliejumi ir actu jis puikiai tinka salotoms gardinti. Su juo galima gaminti marinatus mėsai. Sodrumo jis suteikia keptoms daržovėms ar žuviai. Virtuvėje su petimezi naujų sodrių, paryškintų skonių paieškų galimybės neribotos!
Jų dar daugiau – gaminant saldėsius ir desertus. Tinka vietoj cukraus praktiškai visiems kepiniams. Kretoje ir Graikijoje pastaruoju metu vis labiau populiarėja uogienės, marmeladai, net šokoladas, kuriame būtų vietoj cukraus naudojamas petimezi. Jis skanus ir su blynais, spurgomis ar apšlaksčius ledus! O natūralus jogurtas su petimezi – Kretoje toks pat mėgstamas kaip ir jogurtas su kalnų čiobrelių medumi. Apie tokį medų informaciją rasite čia >>
Kaip išgaunamas šis nuostabus produktas?
Kai vasaros pabaigoje Kretoje surenkamas vynuogių derlius, iškart išspaudžiamos vynuogių sultys. Išspaustos sultys su kauliukais ir žievelėmis sudaro vynuogių misą. Vyndariai pradeda žievelių ir kauliukų atskyrimo nuo sulčių žaidimą siekdami vynui suteikti atitinkamą spalvą, aromatą ir skonį. O tradicijų besilaikančios Kretos šeimininkės nuo savo vyndarių atima dalį vynuogių misos tam, kad pagamintų tradicinius produktus, vienas iš jų – petimezi.
Viskas paprasta: vynuogių misa tiesiog verdama tam, kad iš jos išgaruotų vanduo ir liktų grynas vynuogių sirupas. Be jokio pridėtinio cukraus ar kitų priedų! Vasaros pabaigoje petimezi garinimo puodai tiesiog pukši kiemuose, apie vieną tokį pasakojimą rasite čia >> Ir jokiais būdais vynuogių misos negalima vadinti petimezi. Misa – tai paruoša daugeliui vynuogių produktų, o petimezi – jau galutinis produktas.
Senovės Graikijoje ir iki šiol kai kuriose Kretos kaimuose garinimo būdu išgautas vynuogių sirupas buvo vadinamas ‘sirėos’ (gr. σιραίος), šis žodis nurodė virimo procesą. Per Osmanų imperijos okupaciją produktui prilipo sugraikintas žodis ‘petimezi’ – jis kilo iš turkiško ‘pekmez’, kurį turkai vartoja kalbėdami apie įvairių vaisių ir uogų sirupą, ypač – apie sirupą iš šilkmedžio uogų.
Petimezi – Kretos šeimos maitintojas
Kokį petimezi graikai labiausiai vertina? Viskas priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio: kažkam patinka klampesnis, kažkam – skytesnis, vieni mėgsta labai lengvą, kiti – sodresnį ar net kartelėjusį (kartumas atsiranda nuo vynuogių žievelių ir kauliukų pertekliaus).
Išragavę dešimtis variantų mes pasirinkome rytų Kretoje gyvenančių bičiulių Stefano ir Marios gaminamą petimezi (pas juos kartais stabtelim per MANO KRETOS ekskursijas). Jie petimezi pavertė savo šeimos pragyvenimo šaltiniu, atrasdami nepakartojamą konsistencijos ir skonio balansą, kurį įvertino garsiausi Graikijos virtuvės šefai. Pagrindiniai jų gaminano petimezi užsakovai – aukštos kategorijos restoranai ir viešbučiai, aukštus kokybės standartus puoselėjančios tradicinės Kretos tavernos.
Norite įsigyti MANO KRETOS atrinkto ir rekomenduojamo petimezi? Norėdami užsakyti užpildykite užsakymo formą šio puslapio dešinėje, o jei skaitote per mobilųjį įrenginį – puslapio apačioje. Kartu su petimezi galite užsakyti ir kitų produktų. Dėl apmokėjimo ir siuntos pristatymo su Jumis susisieksime per 24 valandas tais kontaktais, kuriuos įrašysite užsakymo formoje.
VARTOJIMAS IR LAIKYMO SĄLYGOS
Petimezi galima vartoti ir kaip cukraus pakaitalą, ir kaip padažą, ir kaip maisto papildą. Tinka tiek nėsčiosioms, tiek mažiems vaikams.
Net ir atidarius buteliuką, jam nereikia jokio šaldytuvo! Skaniausias ir geriausias – laikomas kambario temperatūroje, kiek vėsesnėje tamsioje vietoje. Virtuvinė spintelė puikiai tiks! Butelio dugne natūraliai gali susidaryti nuosėdų.
Petimezi savybės mažai keičiasi laikui bėgant, todėl nenustebkite, kad jo galiojimo laikas – net keli metų. Įspaude ant etikėtes rasite datą, iki kurios rekomenduojama jį suvartoti
MAISTINGUMAS
100% natūralus produktas. Maistingumas 100 g:
- energinė vertė – 1470 kJ / 350 kcal
- angliavandenių 81 g
- baltymų 0,95 g
- riebalų 0,43 g
- geležies 1,22 mg
- kalcio 75 mg
- fosforo 112 g
Gali būti sulfitų pėdsakų.
TARA, PAKUOTĖ SIUNTIMUI
Petimezi dažniausiai išpilstomas į plastikinę arba stiklinę tarą. Pasirinkome tamsaus stiklo butelius, nes tinkamai utilizuoti jie lengviau perdirbami. Petimezi Kretoje pagamino ir išpilstė Stefano ir Marios Kasotakių šeimos ūkis (Agios Nikolaos savivaldybė, Kreta, Graikija).
EKO pakuotė: pristatymui Lietuvoje naudojame ekologiškas, lengvai perdirbamas ir natūraliai suyrančias pakavimo medžiagas maksimaliai stengdamiesi išvengti plastiko.
Petimezi Lietuvoje prekiauja MB „Mano Kreta“ kartu su MB „Paul & Kate“, VMVT maisto tvarkymo subjekto registracijos numeris: 190012430.
APMOKĖJIMAS, PRISTATYMAS
Šiuo metu petimezi parduodame 250 ml stiklo buteliuose. Kartu su petimezi galite užsakyti ypač tyro alyvuogių aliejaus, čiobrelių medaus, alyvuogių aliejuje ir ekologiškų Kretos žolelių – citrininės verbenos, raudonėlio, čiobrelio, rozmarino, diktamos arbatos. Jų kainą ir kiekį skelbiame užsakymo formoje šio puslapio dešinėje, o jei skaitote per mobilųjį įrenginį – puslapio apačioje.
MANO KRETOS atrinktus ir rekomenduojamus produktus siunčiame per OMNIVA paštomatus visoje Lietuvoje. Pildant užsakymo formą Jums tereikia nurodyti, kuriame OMNIVA paštomate būtų patogiausia atsiimti siuntinį. Pakuotės ir siuntimo kaina:
- jei užsakote prekių, kurių bendra suma iki 99 Eur – lygiai 5,00 Eur.
- jei užsakote prekių, kurių bendra suma viršija 99 Eur – 0,00 Eur, t.y. siuntimas nemokamas.
Gavę Jūsų užsakymą pateiksime galutinę sąskaitą apmokėjimui. Siuntinys bus išsiųstas gavus apmokėjimą. Siuntinys Jus pasieks per 2-5 darbo dienas.
DĖMESIO! Užsakant didesnį kiekį galime pasirūpinti pristatymu tiesiai Jūsų nurodytu adresu Vilniuje arba Kaune.
DOVANA
Užsakydami petimezi ir/arba alyvuogių aliejaus šiuo metu dovanų gausite džiovintos Kretos citrininės verbenos lapelių kvapniai, malonaus lengvo skonio arbatai. Išsamiau apie citrininę verbeną skaitykite čia >>
RECEPTAI SU PETIMEZI
Petimezi visada yra mūsų virtuvėje Kretoje. Juo gardiname ne tik salotas, naudojame saldindami ir gardindami daugelį patiekalų. Dalijamės mūsų labiausiai pamėgtais receptais:
- Veganiški blyneliai su bananais ir petimezi – receptą rasite čia >>
- 15 idėjų salotų padažams – receptus rasite čia >>