Vasara, karšta, pietums norisi kažko skanaus, lengvo ir paprastai pagaminamo? Visiškai įmanoma, jei namuose turite keltą cukinijų ir šiek tiek fetos sūrio. Net jeigu neturite fetos sūrio, jį galima pakeisti sausesne 9% riebumo varške. Tik negailėkite žalumynų, jie labai tinka šiam patiekalui, juk vasarą pats laikas juos naudoti – šiuo metu jie patys skaniausi, o jeigu iš savo daržo – išvis nuostabūs!
Dalinamės paprastu receptu kviesdami įsigyti ypač tyro alyvuogių aliejaus, džiovinto Kretos raudonėlio ar čiobrelio paspaudus čia: www.manokreta.lt/alyvuogiu-aliejus – šių produktų prireiks ir keptam fetos sūriui, ir daugeliui kitų graikiškos ar kitos Viduržemio jūros virtuvės patiekalų.
Orkaitėje kepti cukinijų laiveliai su feta – paprastai gaminamas patiekalas. Jei nuspręsite juo pradžiuginti artimuosius ar pavaišinti savo svečius, tuomet reikės šių produktų:
- 4 nedidelių cukinijų
- 4 didelių šaukštų kokybiško minkšto sauso fetos sūrio arba pusriebės varškės
- 4 didelių šaukštų smulkintų džiuvėsėlių
- 1 plaktas kiaušinis
- 1 nedidelis smulkintas svogūnas
- 2 skiltelės smulkinto česnako
- 3 valgomųjų šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 3 šauktų smulkinto parmezano sūrio
- 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- kelių šakelių šviežių krapų ir petražolių
- džiovintų raudonėlio
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.
- Kepimui pasirinkite keramikinį ar stiklinį indą tinkamą kaitinti orkaitėje. Arba ketaus keptuvę.
- Cukinijas perpjaukite pusiau, vidų išskaptuokite padarydami laivelius, kuriuose kiek vėliau įdėsite įdarą.
- Išskaptuotą cukinijos minkštimą susmulkinkite.
- Į atskirą keptuvę įpilkite porą šaukštų aliejaus. Kai įkais, suberkite smulkintus svogūnus, cukinijų minkštimą. Kepkite apie 4-5 minutes, kol suminkštės. Tuomet įdėkite česnaką ir pakepkite dar 2 min.
- Nuimkite keptas daržoves nuo kaitros į atskirą indą, kad šiek tiek atšaltų, suberkite smulkintą fetos sūrį arba varškę, džiuvėsėlius, plaktą kiaušinį ir smulkintas šviežias prieskonines žoleles – krapus bei petražoles (palikite žiupsnelį papuošimui), druską ir juoduosius pipirus.
- Kepimo indą apšlakstykite aliejumi. Cukinijų puseles pripildykite įdaru, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę.
- Kepkite apie 30-40 min., kol cukinijos iškeps. Ant viršaus užberkite parmezano sūrio ir kelioms minutėms galite įjungti skrudinimo (iš viršaus) funkciją sūriui apskrusti.
- Išėmę iš orkaitės nedelsiant pabarstykite smulkintu raudonėliu ir/arba čiobreliu – ant įkaitusio sūrio.
- Sudėję į lėkštes apšlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi ir žolelėmis
Patiekite su duonos skrebučiais. Šis patiekalas taip pat skanus su orkaitėje keptomis daržovėmis (paprika, bulvėmis). Bulves galima kepti kitame kepimo inde tuo pačiu metu, tik kepimo laikas bulvėms gali būti ilgesnis nei cukinijos laiveliams kepti, todėl laivelius pašaukite į orkaitę kiek vėliau.
Cukinijų laiveliai su feta paruošti. Skanaus!
Keletas patarimų:
Naudokite tik geros kokybės sausesnį fetos sūrį. Vietoj fetos emase naudoję įprastą pusriebę varške, irgi buvo labai skanu. Nebarstykite raudonėlio ant laivelių prieš kepant – termiškai apdorotas jis apkarsta ir praranda savo aromatą. Tiek raudonėlį, tiek čiobrelį barstykite ant laivelių tik po kepimo išėmę iš orkaitės.
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com