Veganiška musaka

Veganiška musaka. Graikija | Mano Kreta | Kretos Skoniai
Veganiška musaka. Graikija | Mano Kreta | Kretos Skoniai

Veganiška musaka – puiki alternatyva tradiciniam graikiškos musakos receptui. Skrudintų baklažanų sluoksniai puikiai susilieja su sočiu pomidorų ir lęšių įdaru, kurio viršuje yra gardus bešamelio padažas iš skrudintų česnakų ir anakardžių riešutų. Daug skonių susilieja į vieną, nors patiekalo gaminimui tereikia 10 paprastų ingredientų. Paskaitykite, kaip viskas paprasta,.

Dalinamės šiuo nesudėtingu receptu kviesdami įsigyti ypač tyro alyvuogių aliejaus, vynuogių sirupo petimezi, džiovinto Kretos raudonėlio, čiobrelio ir kitų žolelių paspaudus čia: www.manokreta.lt/alyvuogiu-aliejus – šių produktų prireiks daugeliui kitų graikiškos ar kitos Viduržemio jūros virtuvės patiekalų.

Veganiška musaka – nesudėtingai gaminamas patiekalas. Jei nuspręsite juo pradžiuginti artimuosius ar pavaišinti savo svečius, tuomet reikės šių produktų:

  • Skrudintam česnakui: 1 galvutė vidutinio dydžio česnako, 1 arbatinis šaukštelis ypač tyro alyvuogių aliejaus.
  • Baklažanų sluoksniui: 2 vidutinio dydžio baklažanai, 3 šaukštai druskos (baklažanų kartumui nuimti), 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
  • Bešamelio padažui: 1 puodelis (~120 g) neskrudintų mirkytų anakardžių riešutų, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 valgomasis šaukštas maistinių mielių (arba kiek daugiau pagal skonį), 1/4 šaukštelio jūros druskos, 180 ml puodelio vandens, žiupsnelis muskato riešuto
  • Lęšių sluoksniui: 1 valgomasis šaukštas aliejaus, 1 puodelis kapoto baltojo svogūno, 3 skiltelės susmulkinto česnako, susmulkintos, 2 puodeliai (~450 g) virtų rudųjų arba žaliųjų lęšių (nuvarvintų), 2 puodeliai (~450 g) smulkintų konservuotų savo sultyse pomidorų, 1/4 šaukštelio jūros druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių, žiupsnelis muskato riešuto.

Gaminimo eiga:

  • Visų pirma karštu vandeniu užpilkite plautus anakardžių riešutus, juos palikite 30 minučių.
  • Skrudintas česnakas: įkaitinkite orkaitę iki 200°C). Nupjaukite pačią česnako galvutės viršūnę ir padėkite ant folijos gabalėlio. Viršų apšlakstykite aliejumi ir apvyniokite. Tada kepkite tiesiai ant centrinės orkaitės grotelių ~50 minučių arba tol, kol česnako skiltelės suminkštės, taps šviesiai auksinės rudos spalvos. Kiek atvėsinę česnaką jo skilteles lengvai išspausite iš apačios į viršų.
  • Baklažanai: supjaustykite baklažaną 1 cm storio plokštelėmis per visą ilgį. Tada pasūdykite griežinėlius iš abiejų pusių ir sudėkite į kiaurasamtį, pastatytą virš dubens arba į kriauklę (kad išbėgtų skystis nuo baklažanų). Taip baklažanus palaikykite 30 minučių – sumažinsite jų kartumą. Po 30 minučių nuplaukite ir nusausinkite tarp 2 popierinių rankšluosčių – jie sugers likusią drėgmę. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ir ant jo sudėkite baklažanų plokšteles, prieš tai aptepant jas alyvuogių aliejumi iš abiejų pusių. Ant kepimo popieriaus išdėliotus baklažanus kepkite 200°C temperatūroje 15-20 minučių kol apskrus.
  • Bešamelio padažas: išmirkytus anakardžius nusausinkite ir sudėkite į dubenį kartu su skrudinto česnako skiltelėmis, alyvuogių aliejumi, maistinėmis mielėmis, vandeniu, druska ir muskato riešutu, tuomet elektriniu trintuvu sutrinkite iki kreminės ir vientisos masės. Paragaukite ir, jei reikia, pridėkite daugiau druskos pagal skonį arba maistinių mielių – padažas turi būti sūrokas.
  • Lęšiai: įkaitinkite didelę keptuvę ant vidutinės ugnies. Kai ji įkais, supilkite aliejų, tuomet įberkite svogūnus ir pakepinkite iki auksinės rudos spalvos apie 5 minutes – jie turi šiek tiek karamelizuotis. Retkarčiais pamaišykite. Suberkite česnaką ir karts nuo karo pamaišant patroškinkite dar apie 2 minutes. Jei reikia, sumažinkite kaitrą. Sudėkite lęšius ir susmulkintus pomidorus. Pagardinkite druska ir pipirais, raudonėliu ir muskato riešutu (nebūtina). Troškinkite 15 minučių neuždengę (arba kiek pridengę, kad drėgmė šiek tiek išgaruotų). Paragaukite ir, jei reikia, pridėkite daugiau raudonėlio ar muskato riešuto, druskos ar pipirų pagal skonį.
  • Sluoksniavimas: Į aukštesnį kepimo indą įdėkite trečdalį baklažano plokštelių (jei reikia, jas šiek tiek perdenkite), tada užpilkite pusę lęšių mišinio ir paskleiskite jį lygiu sluoksniu. Tada sudėkite dar trečdalį baklažano plokštelių. Tada supilkite likusį lęšių mišinį ir ant viršaus sudėkite likusį baklažanų trečdalį. Ant viršaus supilkite bešamelio padažą ir išlyginkite lygiu sluoksniu. Kepkite 200°C temperatūroje 25–30 minučių arba tol, kol viršus apskrus.

Patiekite su baltos duonos skrebučiais, orkaitėje su rozmarinais keptomis bulvėmis. Veganiška musaka – skanus, lengvai paruošiamas patiekalas. Skanaus!

Keletas patarimų:

Vietoj maistinių mielių galima naudoti miso pastą. Taip pat galima įterpti dar vieną – plokštelėmis pjaustytų orkaitėje keptų bulvių sluoksnį. Bulves galima pasiruošti kartu su baklažanais.


MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus, petimezi ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>

Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.