Troškintos baltos didžiosios pupelės su žolelėmis – puikus užkandis ar pagrindinis patiekalas. Gaminome šį patiekalą ir kitais variantais, su mėgstamu Kretos čiobrelių medumi ir šviežiai spaustomis apelsinų sultimis. O šis receptas – su petimezi! Tai vienas seniausių pasaulyje natūralių saldiklių – subtilius, saldus sirupas, gaminamas verdant skaidrintą vynuogių misą. Šiame patiekale petimezi subalansuoja švelnaus skonio pupeles, kurios puikiai dera su pomidorais ir žolelėmis.
Dalinamės šiuo nesudėtingu receptu kviesdami įsigyti ypač tyro alyvuogių aliejaus, vynuogių sirupo petimezi, džiovinto Kretos raudonėlio ar čiobrelio paspaudus čia: www.manokreta.lt/alyvuogiu-aliejus – šių produktų prireiks daugeliui kitų graikiškos ar kitos Viduržemio jūros virtuvės patiekalų.
Troškintos baltos didžiosios pupelės su žolelėmis – nesudėtingai gaminamas patiekalas. Jei nuspręsite juo pradžiuginti artimuosius ar pavaišinti savo svečius, tuomet reikės šių produktų:
- 500 g didelių baltųjų pupelių (tinka lenktasėklės arba sviestinės pupelės – lima beans, butter beans).
- 2 dideli raudoni svogūnai susmulkinti, apie 2 puodeliai
- 2 didelės česnako skiltelės susmulkintos
- 2 lauro lapai
- 2 puodeliai kapotų konservuotų slyvinių pomidorų be odelių
- 1 geltona paprika supjaustyta didesniais kubeliais
- 3 šaukštai petimezi
- 2/3 puodelio aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo graikiško alyvuogių aliejaus
- 2-3 šaukštai raudonojo vyno acto
- 1 puodelis kapotų šviežių petražolių
- ½ puodelio kapotų šviežių raudonėlio lapų arba 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- parmezano drožlių pagardinimui
Gaminimo eiga:
- Pupeles mirkykite apie 8 val. arba per naktį.
- Nupilkite mirkymo vandenį, perplaukite bėgančiu vandeniu ir sudėkite pupeles į didelį puodą, įpilkite šalto vandens – jis turi apsemti 6 cm virš pupelių. Virkite ant vidutinės ugnies, nepilnai uždengę, maždaug 45 min. arba tol, kol pupelės taps minkštesnės (bet ne pilnai išvirusios). Verdant susidarys putos, jas nugriebkite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.
- Perkelkite apvirtas pupeles į didelį, karščiui atsparų kepimo indą (tinkamą kepimui orkaitėje). Pasilikite šiek tiek skysčio, kuriame virė pupelės.
- Į tą patį kepimo indą sudėkite susmulkintus svogūnus, pjaustytą papriką, česnaką, lauro lapelius, kapotus pomidorus, alyvuogių aliejų, petimezi, actą, druską ir pipirus ir išmaišykite, kad gerai susimaišytų su pupelėmis.
- Įpilkite tiek virimo skysčio, kad jis apsemtų pupeles. Uždenkite pergamentiniu popieriumi, tada aliuminio folija ir troškinkite apie vieną valandą arba kol suminkštės. Atidenkite, įmaišykite žoleles ir kepkite dar apie 20–30 minučių arba kol beveik visas skystis susigers pupelės bus minkštos bei nepraras formos.
- Patiekite pabarstytas kapotomis šviežiomis petražolėmis, raudonėliais, užbarstykite parmezano sūrio drožlėmis.
Patiekite su baltos duonos skrebučiais, orkaitėje keptomis bulvėmis. Troškintos baltos didžiosios pupelės su žolelėmis – skanus, šaltam orui puikiai tinkantis patiekalas – paruoštas. Skanaus!
Keletas patarimų:
Jeigu nelabai mėgstate česnako, galite jo nedėti. Vietoj geltonos paprikos puikiai tiks raudonoji paprika. Mėgstame įberti saują jaunų špinatų lapelių į jau išvirusį troškinį.
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com