Tzatziki – lengvai pagaminimas, universalusis graikiškas jogurto pagardas, tinkantis prie daugelio patiekalų. Yra ir kitokių jo pavadinimų: tiurkų kalbose – „cacik“ (tr. cacık), Bulgarijoje, Balkanuose ir Levanto šalyse – „tarator“ (bg. таратор), o Lietuvių kalbos komisija siūlo savo variantą – „dzadzikis“, bet jam labai sunku išstumti lotynizuotą graikišką variantą „tzatziki“ (gr. τζατζίκι), kurį vartosime ir mes.
Ne veltui tiek kalbų paplitusios tzatziki versijos, nes šis pagardas plačiai paplitęs Pietryčių Europos ir Artimųjų Rytų virtuvėse. Praktiškai visur jo pagrindas – tirštas jogurtas, agurkai, česnakas ir alyvuogių aliejus. O tada prisideda variacijos su prieskoniais: druska, kartais su actu ar citrinos sultimis ir tokiomis žolelėmis kaip krapai, mėtos, petražolės ir čiobreliai.
Dalinamės paprastu receptu kviesdami įsigyti ypač tyro alyvuogių aliejaus, džiovinto Kretos raudonėlio ar čiobrelio paspaudus čia: www.manokreta.lt/alyvuogiu-aliejus – šių produktų prireiks gardžiam tzatzikiui ir daugeliui kitų graikiškos ar kitos Viduržemio jūros virtuvės patiekalų.
Tzatziki – paprastai gaminamas pagardas. Jei nuspręsite juo pradžiuginti artimuosius ar pavaišinti savo svečius, tuomet reikės šių produktų:
- 450 g tiršto graikiško tipo jogurto
- 200 g tarkuotų, nusunktų šviežių agurkų
- 2 dideli šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 2 dideli šaukštai smulkintų šviežių krapų ir mėtų
- 1 didelis šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 1 vidutinio dydžio smulkinta česnako skiltelė
- pusė arbatinio šaukštelio druskos
- žiupsnelis raudonėlio
- mėtos lapeliai papuošimui
Gaminimo eiga:
- Visų pirma reikia sutarkuoti agurkus. Galima juos nulupti, galima palikti su odele. Ant sutarkuotų agurkų užberkite šiek tiek druskos, sumaišykite ir palikite koštuve (apie 15 min.) skysčiui nuvarvėti. Prieš dedant į dubenį paspauskite, kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčio.
- Jeigu jogurtas skystokas, galite jį sutirštinti. Į koštuvą paklokite švarų virtuvinį rankšluosti arba medvilninį merliuką, įpilkite jogurtą ir palikite nuo 30 minučių iki 2 valandų, kad nutekėtų drėgmės perteklius (jei skubate, šį veiksmą galite praleisti).
- Į dubenį įpilkite jogurtą, alyvuogių aliejų, smulkintas žoleles ir česnaką, citrinos sultis, druską. Viską išmaišykite. Galiausiai įdėkite agurkus ir sumaišykite. Palikite vėsioje vietoje bent 30 min. tzatzikiui „subręsti“.
Patiekite su šviežių daržovių lazdelėmis, baltos duonos skrebučiais, su orkaitės keptomis daržovėmis (bulvėmis, paprikomis, morkomis, šparagais) ar grybais (pievagrybiais). Šis pagardas taip pat skanus su mėsos kukuliais ar falafeliais. O taip pat su tabulė, lęšių ar avinžirnių salotomis. Kretoje tzatzikis patiekiamas ir su mėsos patiekalais ir su skrudintomis bulvytėmis ir tiesiog – kaip užtepas ant duonos.
Tzatziki – universalusis graikiškas jogurto pagardas – paruoštas. Skanaus!
Keletas patarimų:
Dalį jogurto galima pakeisti neskysta grietine. Tzatziki laikykite sandariame inde šaldytuve iki 3 dienų. Jeigu mėgstate, galite įberti šiek tiek raudonos maltos saldžiosios paprikos arba grūstų juodųjų pipirų. Jeigu mėgstate česnaką, recepte galite naudoti jo kiek daugiau – ne vieną, o dvi skilteles.
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus ir kitų produktų iš Kretos skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com