„Atsipjauk šiek tiek kepto sūrio kartu su duonele, kuri padėta po juo. Pasiimk pomidoriuką ir būtinai – iš tų pačių pomidoriukų padarytos uogienės, ji štai – šalia atskiroje lėkštelėje. Tu net neįsivaizduoji, kaip talagani sūris tinka su tais pomidoriukais ir jų uogiene!“ – tokią paskaitą neseniai atskaitė vienos gurmaniškai kaimiškos Kretos tavernos savininkė, prieš tai įkalbėjusi užsakyti jos paruošto talagani sūrio. Jis gal kiek panašus į daug kam pažįstamą kiprietišką halumį, bet kepamas visiškai nepraranda savo formos.
Talagani sūrio tėvyne laikomas Mesinios regionas pietvakarių Peloponese (pietinė žemyninės Graikijos dalis), sūris dažniausiai gaminamas iš avies pieno, kartais – maišant avies ir ožkos pieną. Retai valgomas grynas, kur kas dažniau jis kepamas ant grotelių arba ant aliejaus keptuvėje. Apkepus pasikeičia jo tekstūra ir skonis, kuris užburia kiekvieną graikiškų užkandukų gerbėją.
Buvau ne kartą ragavęs talagani sūrio su salotomis ir visokiais gėrimais, bet pirmąkart supratau, kaip jis tinka prie vynuoginių pomidorų ir… iš jų padarytos uogienės! Iš arčiau apžiūrėti uogienę galite čia: https://goo.gl/y12ErB. O norint jos paragauti su talagani sūriu, kreipkitės į MANO KRETĄ: į asmeninės ekskursijos maršrutą mielai įtrauksiu viešnagę pomidorinėje tavernoje.
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com