Sfugato – mistiškas patiekalas

Sfugato. Kreta, Graikija | Mano Kreta

„Pats skaniausias sfugato – Santorinyje“, – sakė man vienas graikas. „Pats skaniausias sfugato su bulvėmis – Nakso saloje“, – sakė man antras graikas. „Patikėk manim, pats skaniausias sfugato – tik Lesbo saloje!“ – mušėsi į krūtinę trečiasis.

Buvau ir Santorinyje, ir Nakse, net sfugato gimtine tituluojamame Lesbe. Bet nė vienoje iš tų salų niekas man nepasiūlė šio patiekalo. Net kai prašiau, raukė nosį – neva, ne, nekepsim. Ir štai atsidūriau nuo civilizacijos kiek nutolusiame kaime prie Psiloričio kalnų Kretoje, ir paklausiau vienintelės to kaimo tavernos šeimininkės apie nemėsiškus patiekalus. Ji dvasingai pakėlė akis į dangų ir nutęsė: „Gal… sfugato…“

Net nemirktelėjęs atsakiau: „Taip, sfugato!“ Pagaliau baigėsi mano klajonės ieškant to mistiško patiekalo, apie kurį tik girdėjau, bet niekada neragavau! Tiesą pasakius, tai joks kulinarinis stebuklas – tai tiesiog omletas su daržovėmis ir sūriu arba tiesiog su tuo, kas tuo metu yra po ranka. Tačiau tik gerai šio patiekalo gamybos meną įvaldžiusi šeimininkė gali iškepti tokį skanumyną, kad jis būtų panašus ne į omletą ar kiaušinienę, o į pyragą. Tokį pyragą, į kurį vien žiūrint seilė tįsta.

Kodėl toks paprastas patiekalas yra retenybė?

Kantrybės reikalaujantis gamybos būdas – ne vienintelė priežastis, dėl kurios tavernose retai gausi sfugato. Kita priežastis – kur kas žemiškesnė: saliečiams atrodo, kad tai per daug paprastas ir prastas patiekalas, kad juo vaišintum svečią. Juk kokią daržovę nusiskynei ar išsirovei darže, koks sūris liko nuo didesnių vaišių, kokių gėrybių pertekliumi kaimynė pasidalijo – tą ir sumetei. Bet koks skanus tas paprastumas!

P.s. Su žmona šito „pyrago“ įveikėm mažiau nei pusę. Nepaprastai sotus ir tikrai labai skanus! Likutį parsivežėm – dabar šaldytuvas džiaugiasi pirmąkart matydamas sfugato. O mes ryt vėl ragausime mistiškąjį patiekalą, apie kurį retai užgirsite. Nebent nuo civilizacijos kiek nutolusiuose kaimuose prie Psiloričio kalnų Kretoje.
O jei norėsite keliauti po Psiloričio priekalnes MANO KRETA asmeninėje ekskursijoje ir paragauti šio paprasto delikateso, susiekite su mumis užpildydami užklausą čia >>


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.