Ar galima kepti fetos sūrį? Tai vienas dažniausiai užduodamų klausimų, kuris kartais formuluojamas ir kitaip: ar tikrai orkaitėje užkeptas fetos sūris bus skanus? Atsakymas – TAIP! Kokybiškas fetos sūris gali būti užkeptas orkaitėje – jis taps tirpiai kreminiu ir bus dangiškai skanus!
Dalinamės paprastu receptu kviesdami įsigyti ypač tyro alyvuogių aliejaus, džiovinto Kretos raudonėlio ar čiobrelio paspaudus čia: www.manokreta.lt/alyvuogiu-aliejus – šių produktų prireiks ir keptam fetos sūriui, ir daugeliui kitų graikiškos ar kitos Viduržemio jūros virtuvės patiekalų.
Orkaitėje užkeptas fetos sūris – paprastai gaminamas užkandis. Jei nuspręsite juo pradžiuginti artimuosius ar pavaišinti savo svečius, tuomet reikės šių produktų:
- 250 g kokybiško minkšto fetos sūrio
- 3 valgomųjų šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
- pusės pomidoro supjaustyto juostelėmis
- pusės žaliosios paprikos pjaustytos juostelėmis
- 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio ir/arba čiobrelio
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 250°C.
- Kepimui pasirinkite keramikinį ar stiklinį indą tinkamą kaitinti orkaitėje. Arba ketaus keptuvę.
- Kepimo indą apšlakstykite aliejumi, įdėkite fetos sūrį, ant viršaus supjaustytus pomidorus ir papriką, viską gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Kepkite apie 25-30 min. Vėliau, kelioms minutėms galite įjungti skrudinimo (iš viršaus) funkciją sūriui apskrusti.
- Išėmę iš orkaitės nedelsiant pabarstykite smulkintu raudonėliu ir/arba čiobreliu – ant įkaitusio sūrio.
Patiekite su baltos duonos skrebučiais. Šis patiekalas taip pat skanus su orkaitėje keptomis bulvių riekelėmis. Bulves galima kepti kitame kepimo inde tuo pačiu metu, tik kepimo laikas bulvėms gali būti ilgesnis nei fetos sūriui kepti, todėl fetą pašaukite į orkaitę kiek vėliau.
Orkaitėje užkeptas fetos sūris paruoštas. Skanaus!
Keletas patarimų:
Naudokite tik geros kokybės minkštesnį fetos sūrį. Kietas ar trupantis netiks šiam receptui. Nebarstykite raudonėlio ant fetos prieš kepant – termiškai apdorotas jis apkarsta ir praranda savo aromatą. Tiek raudonėlį, tiek čiobrelį barstykite ant fetos tik po kepimo, išėmus fetą iš orkaitės.
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com