Taigi, kiek kainuoja Kretoje alyvuogės?
120 Eur už kilogramą. Ar mokėtumėt tiek už alyvuoges? Yra gurmanų, kurie moka. Nors atrodo jos štai šitaip – neypatingai apetitiškai. Kol neparagauji ir nesužinai apie jas daugiau.
Kodėl tiek kainuoja alyvuogės?
Kretiečiai šias alyvuoges vadina ‘psarolja’ (gr. ψαρολιά). Tai bene vienintelės alyvuogės, kurioms nereikia jokio marinato: jas galima valgyti skinant nuo alyvmedžio. Nors dar geriau palaukti, kol alyvuogės sudžius ir pačios nukris – tada jos pačios skaniausios. Todėl dažnai ‘psarolja’ dar vadinamos razininėmis alyvuogėmis, graikiškai – ‘stafidolja’ (gr. σταφιδολιά).
Subręsti ‘psarolja’ alyvuogėms reikia ypatingų sąlygų, o tiksliau – grybelio lotynišku pavadinimu ‘phoma oleae’: būtent jis sudžiovina alyvuoges ir paverčia jas valgomomis be jokio marinato. Grybelis gyvena ir dauginasi tik ekologiškoje aplinkoje. Šiuolaikiškomis trąšomis ir cheminėmis medžiagomis apdorojamuose ūkiuose jis žūsta.
Kaip bebūtų keista, Kretoje ‘phoma oleae’ grybelį yra išsaugoję tik tie alyvmedžiai, kuriems – 1000 ar daugiau metų ir kurie auga aukštikalnėse šalia Psiloričio ir Baltųjų kalnų. Agronomai ir botanikai kol kas negali pasakyti, ar grybelis išgyventų jaunesniuose soduose ar kitose alyvmedžių auginimo sąlygose. Jie tik stengiasi padaryti viską, kad Kretos ūkininkai taikydami jiems brukamus modernius (ir tuo pačiu su ekologija dažnai prasilenkiančius) alyvmedžių auginimo būdus, nesunaikintų ‘phoma oleae’ grybelio, o su juo ir savo delikateso – ‘psarolja’.
Koks šių alyvuogių skonis?
Šviežių ‘psarolja’ alyvuogių Kretoje galima paragauti kaip tik dabar, labai dažnai jos patiekiamos su druska, kuri burnoje dar labiau paryškina švelnų išskirtinių alyvuogių kartumą. Jos puikiai išsilaiko ir ilgiau, todėl, jei lankėtės Kretoje, gali būti, kad jau esate ragavę ‘psarolia’, tik nežinojote, ką ragaujate.
Kretiečiai nemėgsta apie jas garsiai kalbėti – tarsi bijodami, kad kas nors jas atims ir pavers eiline preke. „Italai mūsų aliejų prakišinėja kaip savo“, – guodėsi šiomis alyvuogėmis mane vaišinęs samanės varytojas Kostas šalia Psiloričio kalnų. O alyvuogių marinavimo meistrė teta Marija tik patvirtino, kad italai gviešisi ir kretietiškų alyvuogių
Pasak Kosto, negalima pardavinėti ‘psarolja’, jomis reikia dalintis, nes tai – dovana, kurią duoda nuostabi Kretos žemė.
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com