Šafranas – prieskonių karalius – yra kilęs iš Kretos! Šafraną žinojo, jį rinko ir juo prekiavo Mino civilizacijos kretiečiai bronzos amžiuje (3000 m. prieš mūsų erą).
Keletas įdomių faktų:
• Šafranas yra pats brangiausias prieskonis pasaulyje: vieno gramo kaina gali siekti 8 eurus.
• Prieskonis renkamas iš šafraninio kroko ‘crocus sativus’ žiedų, iš kiekvieno paimant tik tris gijas – purkas. Viename šafrano grame – rankomis skintos vidutiniškai 150 žiedų gijos!
• Mino civilizaciją menančiuose Knoso rūmuose Kretoje rastos kelios freskos, vaizduojančios šafraninius krokus ir jų rinkimą. Restauratorių atkurtos freskos eksponuojamos Herakliono archeologijos muziejuje.
• Dabar šafraniniai krokai auginami specialiuose ūkiuose, laukinėje gamtoje jie nesutinkami, botanikai mano, kad ‘crocus sativus’ protėvis buvo Kretoje augantis ‘crocus cartwrightianus’ (labai panašus į ‘crocus sieberi’)
• Tikras kretietiškas šafranas – didelė retenybė net salos prieskonių parduotuvėlėse, bet jose siūloma įsigyti puikios kokybės ekologiško graikiško šafrano, kurio vieno gramo kaina – 4-5 Eur.
• Graikiško šafrano auginimu labiausiai garsėja Krokos miestelis ir aplink jį esantys nedideli kaimai netoli Kozani miesto šiaurės Graikijoje, Makedonijoje: čia sukurtam šafrano rinkėjų kooperatyvui priklauso apie 2000 narių.
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com