Pomidorų pasta

Pomidorų pasta. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Pomidorų pasta – nieko naujo, tiesa? Kodėl staiga ėmiau fotografuoti konservus, suprasite perskaitę šią istoriją iki galo.

O buvo taip: vieno bičiulio tavernoje labai tradiciniam Kretos kaime neseniai paprašiau šviežių pomidorų su alyvuogėmis – gana įprasto kretietiško patiekalo. Jis man ir sako:

– Neturiu pomidorų. Dabar ne jų sezonas.
– Kažkaip nepastebėjau, kad Kretoje trūktų pomidorų, – stebiuosi. – Visais metų laikais turgūs pilni vietinių pomidorų!
– Ar tai pomidorai?! –
numoja jis ranka. – Kažkoks plastikas šiltnamiuose užaugintas.
– Matyt, tu nevalgei žiemą į šiaurės Europą atgabenamų pomidorų, jei kretietiškus vadini plastikiniais, – sakau. – Be to, kaip be pomidorų tu gamini visus tuos tradicinius patiekalus pomidorų padaže? Juk pas tave tavernoje jų yra žiemą-vasarą!
– Aš naudoju pomidorų pastą, kurią pats darau iš vasarą saulėje prinokusių pomidorų,
– atrėžia jis man ir atneša stiklainį, kuriame – tiršta pomidorų pasta, šiek tiek aplieta alyvuogių aliejumi.

Paragauju. Sūru, tačiau net labai pomidoriška!

Pomidorų pasta – kaip gaminama, kur naudojama?

■ Pasirodo, pomidorų pastą, kurią tavernos valgiams paruošti naudoja mano bičiulis, Kretos ūkininkai gamina vasarą iš šviežių saulėje prinokusių pomidorų tyrės ir smulkintų saulėje džiovintų pomidorų mišinio, druską į jį deda kaip natūralų konservantą. Žiemą pasiilgęs pomidorų ištirpini vieną šaukštą tokios pastos šiltame vandenyje – ir turi tikrų tikriausio pomidoriško skonio padažo visam patiekalui. Tik papildomai sūdyti jo nereikia.

■ Atradęs šią pomidorų pastą (gamindamas valgius dabar pats ją naudoju) eilinį kartą įsitikinau, koks svarbus sezoniškumas tradicinėje Kretos virtuvėje: kaimo tavernoje niekada negausi to, kas įprastai tuo metų laiku neauga. Pavyzdžiui, dabar yra laukinių žolių – ‘agria horta’ – sezonas, todėl vietoj pomidorų su alyvuogėmis tavernoje užsisakiau jų. Valgiau su malonumu, suprasdamas, kad vasarą apie ‘agrią hortą’ galėsiu tik pasvajoti. Nebent pavyks atrasti kokių nors man dar nežinomų žolių konservų.


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.