Koks yra pagrindinis kretietiškų Kalėdų valgis?
Vakar valgėm. Daug valgėm. Keliavom nuo vieno vaišių stalo prie kito. Nes kretiečiai Kalėdas švenčia lygiai taip pat kaip ir lietuviai – prie gausiai valgiais nukrautų stalų, prie kurių susėda šeimos ir/arba artimiausi draugai. Pagrindinis kretietiškų Kalėdų valgis – iš kiaulienos: virta, troškinta ar įvairiausiai kepta kiaulės mėsa privalo būti ant šventinio stalo.
Tokią tradiciją padiktavo gamta ir gyvenimo būdas. Žiemą avys ir ožkos Kretoje atsiveda mažiukų, todėl šių gyvulių mėsos anksčiau nebūdavo iki pat Velykų. Karvę ar jautį saloje retas turėjo ir labiau laikė pienui bei lauko darbams. Todėl artėjant Kalėdoms kretiečiai skersdavo per metus užaugintas kiaules.
„Manai, kad prieš 40-50 metų kretiečiai valgė mėsą taip dažnai kaip dabar? Nieko panašaus! Duok dieve vienąkart per savaitę mėsos būdavo, – apie tradicijas prie šventinio stalo man papasakojo 67 metų kaimynas Manolis. – Prieš Kalėdas paskerstos kiaulės mėsos turėdavo užtekti iki pat velykinio pasninko pradžios. Ir niekas skerdienos tuomet nemėtydavo, būdavo suvartojama absoliučiai viskas. Tai, kas netikdavo maistui, vis tiek rasdavo paskirtį: pavyzdžiui, iš kiaulės šlapimo pūslės būdavo padaromas žaislas vaikams – ‘fuska’ (gr. φούσκα) – išplauta ir išvalyta pūslė būdavo pripučiama kaip balionas“.
Vakarykštė Manolio paskaita apie kiaulės skerdienos apdorojimo tradicijas Kretoje buvo labai ilga, bet jos išklausęs supratau, kad gal išskyrus ‘fuską’ tos tradicijos mažai kuo skiriasi nuo lietuviškų.
Ką dar tradiciškai gamindavo?
Paskerdę kiaulę kretiečiai irgi pirmiausia suvartodavo tai, kas greičiausiai genda – su ryžiais ištroškindavo kiaulės vidurius, paruošdami patiekalą pavadintą ‘omathies’ (gr. ομαθιές). Iš riebalų bei lašinių išlydę taukus gaudavo spirgus – ‘tsigarides’ (gr. τσιγαρίδες). Iš kiaulės galvos, kojų ir kaulų virdavo šaltieną – ‘tsiladia’ (gr. τσιλαδιά). Geriausius mėsos gabalus supjaustydavo juostelėmis ir išrūkydavo – ‘apaki’ ir ‘siklino’ (gr. απάκι, σύγκλινο). Iš tos mėsos, kuri likdavo, kimšdavo dešreles, tik jų nerūkydavo, o marinuodavo acte – ‘ksidato lukaniko’ (gr. ξυδάτο λουκάνικο). Viskas tam, kad būtų galima išlaikyti skerdieną kaip galima ilgiau, nes anksčiau nebuvo to, prie ko taip greitai pripratome – šaldytuvo ir šaldiklio.
Dabar kai kurių išvardintų patiekalų Kretoje reikia ieškoti su žiburiu. Viskas pasikeitė. Liko tik tradicija per Kalėdas valgyti kiaulieną – pavyzdžiui, net 7 valandas orkaitėje troškintą kumpį su bulvėmis, džiovintomis slyvomis ir pomidoriukais. Šio kulinarinio šedevro autorė – Kretos lietuvė Greta, pas kurią vakar graikiškai lietuviška kompanija valgė sočią kalėdinę vakarienę. Ligi šiol ausyse skamba tie skanūs vakarykščiai pačepsėjimai – skanios Kalėdos buvo visiems: ir kretiečiams, ir lietuviams!
Neginčijamas faktas: pasisekė graikams, kurie gavo į žmonas tokias geras lietuves šeimininkes, Bravo, Greta! Ir dar kartą ačiū už skanią kalėdinę vakarienę!
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com