Kurabiedės – naujametinis sniegas kretiečių lėkštėse. Saldus saldus. Jei Kalėdos Kretoje neįsivaizduojamos be melomakaronų (apie juos rašiau čia: https://goo.gl/AGGdkU), tai Naujųjų metų laukimas ir sutikimas – be cukraus pudroje skęstančių kurabiedžių, dar vienų saldžių sausainėlių su įdomia istorija.
Kurabiedės – tai nuostabi rytų ir vakarų pasaulio sintezė. Nes šių sausainėlių pavadinime susilieja du skirtingų kalbų grupių žodžiai. Rytietiškas ‘kuru’ kildinamas iš tiurkų kalbų (azerbaidžianiečių, turkų, turkmėnų ir pan.), jis reiškia „sausą“. Vakarietiškas ‘biye’ atkeliavo iš venecijietiško italų dialekto ir reiškia „dvigubą, dukartinį“.
Anglai iki šių dienų kiekvieną savo sausainį vadina ‘biskit’ (angl. bisquit) galbūt net nežinodami, kad tai – absoliučiai ne angliškas žodis. Į anglų kalbą jis atkeliavo iš lotynų kalbos, kuria ‘bis’ reiškia „dvigubą, dukartinį“, o ‘coquere’ – „keptą“.
Kurabiedės pavadinimo kilmė
Dar senovės egiptiečiai pastebėjo, kad pirmąkart iškepus duonelę, o antrąkart toje pačioje krosnyje ją išdžiovinus, ji ne taip greitai genda. Šį kepimo būdą perėmė senovės graikai (štai iš kur kilo garsios kretietiškos paksimadės!), o paskui romėnai. Be džiovintos duonos ir kažko panašaus į dabartinius sausainius tiek antikos, tiek vėlesniais laikais savo kelionių neįsivaizdavo nei jūreiviai, nei kareiviai.
Viduramžiais Venecijos pirkliai į Aziją atplaukė ne tik su savo džiovinta duona bei sausainiais, bet ir su venecijietiškame italų kalbos dialekte pasikeitusiu žodžiu, reiškiančiu „dvigubą, dukartinį“: ne ‘bis’, o ‘bije’. Šį žodelį perėmė Mažosios Azijos gyventojai, galiausiai jį prilipdę prie turkiško ‘kuru’, apibūdindami kietus sviestinius sausainius – kurabiedes.
Kaip ir daugelis kitų graikiškų saldėsių, taip ir kurabiedės į Graikiją bei Kretą atkeliavo iš Mažosios Azijos, greičiausiai – iš daugiatautės Smirnos (dabartinio Izmiro), kuri iki XX a. pradžios buvo turtingų graikų pirklių bastionu.
Sunku pasakyti, kada pirmąkart kurabiedės buvo paskandintos cukraus pudros sniege, bet dabar kitaip jos neįsivaizduojamos. Juolab graikai tiki, kad per Naujuosius valgant kurabiedes privalu apsipudruoti cukraus pudra: kuo daugiau jos liks ant lūpų, veido ir drabužių, tuo metai bus geresni ir turtingesni. Ką gi, einam pudruotis!
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com