Kurabiedės – sniegas kretiečių lėkštėse

Kurabiedės – sniegas kretiečių lėkštėse. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Kurabiedės – naujametinis sniegas kretiečių lėkštėse. Saldus saldus. Jei Kalėdos Kretoje neįsivaizduojamos be melomakaronų (apie juos rašiau čia: https://goo.gl/AGGdkU), tai Naujųjų metų laukimas ir sutikimas – be cukraus pudroje skęstančių kurabiedžių, dar vienų saldžių sausainėlių su įdomia istorija.

Kurabiedės – tai nuostabi rytų ir vakarų pasaulio sintezė. Nes šių sausainėlių pavadinime susilieja du skirtingų kalbų grupių žodžiai. Rytietiškas ‘kuru’ kildinamas iš tiurkų kalbų (azerbaidžianiečių, turkų, turkmėnų ir pan.), jis reiškia „sausą“. Vakarietiškas ‘biye’ atkeliavo iš venecijietiško italų dialekto ir reiškia „dvigubą, dukartinį“.

Anglai iki šių dienų kiekvieną savo sausainį vadina ‘biskit’ (angl. bisquit) galbūt net nežinodami, kad tai – absoliučiai ne angliškas žodis. Į anglų kalbą jis atkeliavo iš lotynų kalbos, kuria ‘bis’ reiškia „dvigubą, dukartinį“, o ‘coquere’ – „keptą“.

Kurabiedės pavadinimo kilmė

Dar senovės egiptiečiai pastebėjo, kad pirmąkart iškepus duonelę, o antrąkart toje pačioje krosnyje ją išdžiovinus, ji ne taip greitai genda. Šį kepimo būdą perėmė senovės graikai (štai iš kur kilo garsios kretietiškos paksimadės!), o paskui romėnai. Be džiovintos duonos ir kažko panašaus į dabartinius sausainius tiek antikos, tiek vėlesniais laikais savo kelionių neįsivaizdavo nei jūreiviai, nei kareiviai.

Viduramžiais Venecijos pirkliai į Aziją atplaukė ne tik su savo džiovinta duona bei sausainiais, bet ir su venecijietiškame italų kalbos dialekte pasikeitusiu žodžiu, reiškiančiu „dvigubą, dukartinį“: ne ‘bis’, o ‘bije’. Šį žodelį perėmė Mažosios Azijos gyventojai, galiausiai jį prilipdę prie turkiško ‘kuru’, apibūdindami kietus sviestinius sausainius – kurabiedes.

Kaip ir daugelis kitų graikiškų saldėsių, taip ir kurabiedės į Graikiją bei Kretą atkeliavo iš Mažosios Azijos, greičiausiai – iš daugiatautės Smirnos (dabartinio Izmiro), kuri iki XX a. pradžios buvo turtingų graikų pirklių bastionu.

Sunku pasakyti, kada pirmąkart kurabiedės buvo paskandintos cukraus pudros sniege, bet dabar kitaip jos neįsivaizduojamos. Juolab graikai tiki, kad per Naujuosius valgant kurabiedes privalu apsipudruoti cukraus pudra: kuo daugiau jos liks ant lūpų, veido ir drabužių, tuo metai bus geresni ir turtingesni. Ką gi, einam pudruotis!


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.