Kepta sūdyta menkė su „skordalia“ – pažįstamas skonis su kitokiu prieskoniu.
Stebėtina, kad graikai praktiškai kiekvienai šventei turi išskirtinį patiekalą. Pavyzdžiui, kovo 25-ąją švenčiama Graikijos Nepriklausomybės diena neįsivaizduojama be keptos sūdytos menkės su „skordalia“ (gr. σκορδαλιά). Su česnakine tyre, kuri daroma iš bulvių, duonos džiuvėsių, alyvuogių aliejaus, acto, prieskonių ir, be abejo, daug trinto česnako.
Iš tikrųjų menkė neturi nieko bendra su Graikija, nes tai – ne graikiška žuvis. O juo labiau jos patiekimas su „skordalia“ neturi nieko bendra su Graikijos išsilaisvinimu iš Osmanų imperijos (apie kovo 25 d. prasmę graikams esu rašęs čia: https://goo.gl/FsJya7).
Esmė ta, kad kovo 25-ąją nacionalinė šventė sutampa su religine švente – Mergelės Marijos Apreiškimo diena (gr. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου). Praktiškai visada ši diena patenka į septynių savaičių velykinio pasninko laikotarpį, per kurį tikintieji graikai ortodoksai nevalgo apskritai jokio gyvio, kuris turi raudono kraujo, t.y. ne tik mėsos, bet ir žuvies. Išimtis žuviai daroma tik per dvi velykinio pasninko dienas: Mergelės Marijos Apreiškimo dieną ir Palmių (verbų) sekmadienį.
Kodėl tuomet graikai nevalgo vietinės Viduržemio jūros žuvies?
Vietoj jos renkasi iš šiaurės Atlanto vandenyno atgabenamą sūdytą menkę (tą pačią, kurią ypač mėgsta portugalai vadindami ją „bacalhau“)? Atsakymas labai paprastas: Osmanų imperijos okupacijos metais (1453-1828 m.) tai buvo pati pigiausia žuvis – vienintelė, kurią galėjo įpirkti okupantų nuskurdinti graikai. Jie tik pervadino ją graikiškiau – „bakaliaro“ (gr. μπακαλιάρο), ir pridėjo pigų paprastą pagardą – jau minėtąją „skordalią“.
Šitaip per 400 Osmanų imperijos okupacijos metų atsirado tradicija dvi velykinio pasninko dienas valgyti menkę su „skordalia“. Atsitiktinai viena iš tų dienų sutapo su Graikijos Nepriklausomybės diena. Per ją graikai iki šių dienų prisimena maistą, kurį valgė už šalies laisvę kovoję jų protėviai. Nors… dauguma menkę valgo dėl to, kad kovo 25-ąją ją valgė jų tėvai, seneliai, proseneliai. Tiesiog taip reikia. Šiandien kepta sūdyta menkė su „skordalia“ ant mūsų stalo.
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com