Kalėdų duona „christopsomo“ Kretos saloje.
– Kur galėčiau įsigyti šitos duonos? Norėčiau ją rytoj laužyti su draugais, – paklausiau bičiulio Panajočio po to, kai jis man priminė, kad Kalėdos Kretoje neįsivaizduojamos be „christopsomo“ (gr. χριστόψωμο) – Kristaus duonos.
– Brolio kepykloje dar ne vienas kepalas guli, gali prigriebti, – atsakė Panajotis.
– Deja, neišeis, – nusiminiau skėsteldamas rankomis, – mačiau, kad tavo brolio Dimitrio kepykla jau uždaryta.
– Nieko tokio, tuoj atidarysiu, – mostelėjo bičiulis nuo vinies nusikabindamas raktą.
Kretos kaimuose parduotuvės dažnai atsidaro tada, kai pirkėjui reikia. Taip ir kepyklos durys atsivėrė tik dėl mano noro įsigyti „christopsomo“ – specialiai prieš Kalėdas iš pačių geriausių miltų kepamos baltos saldžios mielinės duonos, lietuviškiau sakant, pyrago, kuris visada puošiamas kryžiumi, nurodančiu, jog tai – Kristaus duona. Dažniausiai „christopsomo“ gardinama riešutais, todėl ir Dimitrio duonos kryžiaus centre pūpso įkeptas graikiškas riešutas.
Kalėdų duona „christopsomo“ man kažkiek primena lietuvišką kalėdaitį: be jos neįsivaizduojami kalėdiniai pietūs, jos jokiais būdais negalima raikyti peiliu – ji laužoma rankomis ir išdalijama visiems, sėdintiems prie šventinio stalo. Pagal tradiciją dažniausiai tą daro vyriausias asmuo arba šeimos galva. Istorikai neabejoja, kad ši kalėdinės duonos kepimo ir laužymo tradicija atkeliavo dar iš antikos, kaip ir lietuviško kalėdaičio laužymas – iš pagonybės tradicijų, kai kalėdaitį atstodavo… duonos kepalas!
Kalėdiniai linkėjimai iš Kretos! 🥧🏺
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com