
Juodosios akelės, graikiškai „mavromatika“ (gr. μαυρομάτικα) – baltos pupelės su juodais taškeliais, kurių pavadinimą sau pasiskolino JAV popgrupė „The Black Eyed Peas“, populiarios ir Kretoje!
Lietuviškas pupelių pavadinimas – kininės pupuolės, nes būtent kinai ir šalia kinų gyvenančios Tolimųjų Rytų tautos nuo seno jas vartoja savo virtuvėje, nors botanikai spėja, kad tikroji šių taškuotų pupelių tėvynė – vakarų Afrika. Kininės pupuolės populiarios ir JAV, ypač – pietinėse valstijose, kur be jų neįsivaizduojamos Naujųjų metų sutiktuvės.
Subtropiniame ir tropiniame klimate augančios pupuolės mėgstamos ir kretiečių. Jos vertinamos dėl sotumo, per daug nesigilanant, kad pupuolėse gausu baltymų, kalcio, folio rūgšties ir vitamino A. Dažniausiai iš jų ruošiami įvairiausi užkandžiai. Pavyzdžiui, tokie kaip pastarasis: pupuolės su laukiniais pankoliais troškintos pomidorų padaže. Procesas vyko malkinėje krosnyje dėl to jos – dvigubai skanesnės!
Juodosios akelės –„mavromatika“ – skanios ir nekaloringos
Žemiau – receptas paprastai ir greitai gaminam troškiniui su salierais
Jeigu nuspręsite pasigaminti, tuomet reikalingi šie produktai:
- 1 puodelis mirkytų kininių pupuolių
- 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 3 gvazdikėliai ir 3 skiltelės česnakų
- 2 salierų stiebai, smulkiai supjaustyti
- 2 val. š. pomidorų tyrės
- 1 didelis pomidoras, supjaustytas kubeliais
- 3 val. š. alyvuogių aliejaus
- 1 nepilnas arbatinis š. šviežiai skaldytų juodųjų pipirų
- 2 šakelės šviežių čiobrelių šakelių
- 1 arbatinis šaukštelis džiovinto raudonėlio
- druskos, pagal skonį
Gaminimo eiga:
- mirkykite kinines pupuoles šaltame vandenyje ne mažiau kaip 2 valandas
- virkite kinines pupuoles apie 15 min. ir atidėkite
- įkaitinkite troškintuvą ir įpilkite aliejaus, patroškinkite česnaką ir svogūnus, kol jie taps skaidrūs
- suberkite susmulkintas žoleles ir salierą ir dar šiek tiek patroškinkite
- įpilkite pomidorų tyrės, kapotus pomidorus, skaldytus pipirus, gvazdikėlius, druskos, pamaišant troškinkite 7-10 min.
- įdėkite kinines pupuoles, sumaišykite su padažu, troškinkite, kol pupelės suminkštės
- jei matysite, kad padažas per daug sutirštėjo, įpilkite pusę puodelio verdančio vandens
- patiekite su bulgur (skaldytų grudų) koše ar pilno grūdo duona
Skanaus!
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com