
Gigantes – taip kretiečiai vadina didžiules pupas. Jas dažniausiai troškina su kitomis daržovėmis ir įvairiausiomis žolelėmis. Močiutės kaimuose geba šį paprastą patiekalą paversti tikru delikatesu. Be abejo, šalia tinka ir kaimietiškos (graikiškos) salotos.
Gigantes – skanus patiekalas. Jeigu nuspręsite pasigaminti, tuomet reikalingi šie produktai:
- 400 gr didžiųjų pupų. Jei jų neturite, rinkitės sveistine pupeles (mirkykite vandenyje per naktį)
- 2 pomidorai (tarkuoti/pjaustyti kubeliais)arba skardinė konservuotų trintų pomidorų
- 4 nuluptos česnako skiltelės
- 2 plonai supjaustyti svogūnai
- 2 šaukštai pomidorų pastos, sumaišytos su trupučiu vandens
- 3/4 puodelio alyvuogių aliejaus
- kelios šakelės petražolės
- druska ir pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga:
- mirkykite pupeles per naktį, kuo ilgiau, tuo geriau.
- įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus.
- nupilkite ir nuplaukite pupeles ir virkite vandenyje maždaug nuo 40 minučių iki valandos, kol jos suminkštės, bet nebus minkštos. Nepamirškite jų pakankamai išvirti; priešingu atveju pupeles liks kietos net po troškinimo.
- tuo tarpu paruoškite padažą. Patroškinkite svogūną šiek tiek alyvuogių ant silpnos ugnies, kol suminkštės, ir įdėkite česnako skilteles sveikas. Jei norite stipresnio česnako skonio, galite smulkinti česnaką.
- įdėkite pomidorą, pomidorų pastą, petražoles, druską ir pipirus pagal skonį ir maždaug 4 valg. š. alyvuogių aliejaus. Leiskite virti, kol padažas sutirštės, maždaug 10 minučių.
- kai pupelės užvirs, nusausinkite jas ir padėkite atgal į puodą, įpilkite padažo ir atsargiai sumaišykite. Supilkite mišinį į keptuvą ir tolygiai paskirstykite, tada užpilkite pupeles dar apie 4 valg. š. alyvuogių aliejaus ir troškinkite orkaitėje apie 40 minučių, kol pupelės suminkštės.
- Patiekiet kartu su fetos sūriu ir duona.
Skanaus!
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com
Kelionių žurnalo
Kategorijos
Orai Kretoje
Patarimai ir naujienos
Maistas
Knygos ir filmai
Atradimai gamtoje
Žmonės
Dievai
Istorijos ir patirtys