Fava – iš virtų pelėžirnių sutrintas užtepas, Kretos kaimų tavernose patiekiama su svogūnais ir gausiai apipilta alyvuogių aliejumi. Kartais pridedama kaparėlių, petražolių ar kitų prieskonių. Valgoma viena, su salotomis, tepama ant duonos. O skaniausia šviežios duonos kriaukšle kaip šaukštu favą imti tiesiai iš lėkštės.
Fava – skanus užkandis. Jeigu nuspręsite pasigaminti, tuomet reikalingi šie produktai:
- 200 g geltonųjų pelėžirnių
- 600 ml vandens
- 75 ml alyvuogių aliejaus
- 1 didelis svogūnas supjaustytas į keturias dalis
- druskos ir šviežiai baltųjų pipirų pagal skonį
- papuošimui: alyvuogių aliejus, kaparėliai, pjaustytas svogūnas ar smulkinot petražolės
Gaminimo eiga:
- Skaldytus pelėžirnius nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu, įdėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu. Užvirkite ir nugriebkite putas.
- Suberkite ketvirčiais pjaustytą svogūną.
- Virkite ant mažos kaitros apie 40–50 minučių, kol žirniai suminkštės.
- Išvirusius pelėžirnius galite sutrinti šakute, naudoti blenderį ar virtuvinį kombainą. Alyvuogių aliejų įpilkite paskiausiai. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Patiekite su smulkiai supjaustytu vasariniu svogūnu, kaparėliais ir apšlakstykite papildomu alyvuogių aliejumi.
Skanaus!
MANO KRETA rekomenduojamo ypač tyro šalto spaudimo alyvuogių aliejaus skaniems patiekalams galite įsigyti čia >>
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com
Kelionių žurnalo
Kategorijos
Orai Kretoje
Patarimai ir naujienos
Maistas
Knygos ir filmai
Atradimai gamtoje
Žmonės
Dievai
Istorijos ir patirtys