Švenčia lietuviai, švenčia ir graikai. Tik ne laisvės, o ant žarijų keptos mėsos šventę. Taip jau sutapo, kad šiemet vasario 16 d. (2016 m.) Kretoje ir visoje Graikijoje švenčiamas Dūmų ketvirtadienis – ‘Tsiknopempti’ (gr. Τσικνοπέμπτη) – sočiausia trijų savaičių Karnavalo laukimo diena, kai privaloma iki soties prisikirsti mėsos, nes jau po 11 dienų prasidės didysis Velykų pasninkas.
Štai kokiais skanėstais šiandien mane bandė vilioti Herakliono turgaus prekeiviai, garsiai rėžiantys tradicinius ketureilius ir čirškinantys mėsą taip, kad jos kvapas pasklistų po apylinkes ir paragintų kitus traukti grilines bei kepti kalnus mėsos. Nes juk šiandien – Dūmų ketvirtadienis –TSIKNOPEMPTI!
Iki šių dienų kai kurie graikai ortodoksai griežtai laikosi didžiojo Velykų pasninko laukimo papročio – ‘Apokries’ (gr. Απόκριες). Taip vadinasi trijų savaičių laikotarpis iki didžiojo Velykų pasninko pradžios. Pats žodis kilęs iš frazės ‘apochi apo to kreas’ (gr. αποχή από το κρέας) – tiesiogiai verčiant: susilaikymo nuo mėsos. Tam susilaikymui, kuris truks 7 velykinio pasninko savaites ruošiamasi per tris ‘Apokries’ savaites.
Kiekviena iš trijų ‘Apokries’ savaičių turi savo pavadinimą ir tradicijas.
- Pirmoji – šlovinamoji, ‘Profoni’ (gr. Προφωνή): per ją negalima valgyti mėsos trečiadienį ir penktadienį.
- Antra savaitė – mėsinė, ‘Kreatini’ (gr. Κρεατινή): per ją galima kirsti mėsą kasdien, o per Dūmų ketvirtadienį – kepti ją ant žarijų ir valgyti tiek, kiek telpa.
- Trečia savaitė – sūrinė, ‘Tyrini’ (gr. Τυρινή): per ją mėsiškus valgius dera pamiršti, bet dar galima valgyti pieno produktų. Sūrinė savaitė yra tarsi pereinamasis laikotarpis, kai reikia visiškai atsisakyti mėsiškų valgių ir ruoštis 7 savaites trunkančiam pasninkui, per kurį iki pat Velykų negalima valgyti jokių gyvulinės kilmės produktų.
„Apokries“ kulminacija yra puošnus ir triukšmingas Karnavalas (graikiškos Užgavėnės), kuris Graikijos miestus paprastai užgriūva vasarį. Pasiruošimas Karnavalui prasideda būtent nuo dūmų ketvirtadienio: miestuose jau šiandien netrūksta persirengėlių, o po 11 dienų kaukėtųjų bus daugiau negu be kaukių.
Skanaus dūmų ketvirtadienio graikams, kretiečiams ir visiems, kurie prijaučia jų tradicijoms 😉
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com