Balzaminis actas

Balzaminis actas. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Iš ko daromas balzaminis actas, dar kitaip kartais vadinamas balzamiko padažu arba tiesiog balzamiku? Pagrindinės jo sudedamosios dalys – dvi: vynuogių actas ir vynuogių sulčių sirupas, kuris graikiškai vadinamas petimezi (gr. πετιμέζι).

Būtent jo gamyba dabar užsiima Kretos šeimininkės. Jos patyliukais (arba nelabai) nugvelbia keliasdešimt litrų vynuogių sulčių iš kubilų, kuriuose vyrai laiko sutraiškytas vynuoges vynui, supila jas į didžiulius katilus ir užkaičia juos, kad iš sulčių išgarintų vandenį.

Kaip gaminamas balzaminis actas?

Procesas – labai ilgas, todėl niekas nesiterlioja su mažais kiekiais: pavyzdžiui, šitame puode, kurį aptikau kunkuliuojantį vieno kaimo gatvėje šalia Kedros kalno pietinėje Kretoje (filmuotą vaizdelį rasite čia: https://goo.gl/nBvssh), buvo užkaista apie 50 litrų sulčių iš kretietiškų ‘liatiko’ rūšies vynuogių, jos garinosi jau antrą dieną iš eilės, ir šeimininkė sakė besitikinti gauti 5-6 litrus sirupo. Kaitinama ant malkų, nes taip pigiau ir kaitra kur kas didesnė nei ant elektrinės ar dujinės viryklės.

Balzaminis actas. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Pagaminus ‘petimezi’ niekas neskuba iš jo daryti balzaminio acto. Sirupas nesensta ir negenda kelis metus, todėl kretiečiai dar nuo antikos laikų įpratę jį naudoti tada, kada reikia. Nori – susimaišai su actu bei prieskoniais ir pasidarai padažą, nori – marinuoji jame mėsą ar daržoves, nori – naudoji gryną kaip uogienę. Kretos šeimininkės sako, kad grynas ‘petimezi’ ypač tinka prie blynelių.

Italų didikų virtuvės meistrų išmonės produktas

Pirmąkart rašytiniuose šaltiniuose balzaminis actas paminėtas 1046 metais, kai Emilijos-Romanijos regione šiaurės rytų Italijoje klestėjusios Kanossa pilies savininkas markgrafas Bonifacijus padovanojo statinaitę šio padažo būsimajam Šventosios Romos imperatoriui Henrikui III. Tuo pačiu markgrafas įvedė tradiciją dovanoti balzaminį padažą karaliams ir didikams. Balzamiko statinaitės liudijo šeimos turtus ir buvo vertinamos kaip ištaigingas dukrų kraitis. Ilgainiui balzaminio acto gamybą ypač ištobulino Modenos miesto kulinarai, gaminantys jį iki šiol. Tikras Modenos balzaminis actas brandinamas ne mažiau kaip 12 metų ir yra brangus: 100 ml – apie 40-50 Eur. Tai, kas dažniausiai už kelis eurus parduodama prekybos centruose – tik netikusios jo kopijos.

Tačiau jei senovės graikai vieną dieną nebūtų sugalvoję išgarinti vynuogių sulčių ir pasidaryti ‘petimezi’, italai vargu ar būtų dabar didžiavęsi savo balzaminiu actu. Beje, kulinarijos istorikai teigia, kad giliausios ‘petimezi’ gamybos tradicijos yra Kretoje ir Zakinto saloje – čia vynuogių sirupas verdamas jau daugiau kaip 2500 metų.

Ir dar: ‘petimezi’ kartais vadinamas vynuogių misa, graikiškai ‘mustos’ arba ‘hlevkos’ (gr. μούστος / γλεύκος), bet tai – klaidingas pavadinimas, nes vynuogių misa – ne sirupas, o būtent tos sultys, kurios gaunamos sutraiškius vynui skirtas vynuoges. Kartais misa dar vadinamas jaunas, nesubrendęs vynas. Bet tai – jau kita istorija.


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.