Alyvuogių aliejaus ledai Kretoje, nėra keista, tiesa?
Einu anądien per Herakliono centrą. Šilta. Labai šilta. Norisi gaivos. Norisi… ledų! Ir kaip tik prieš akis iššoka vasariškas „I ♥ Pagoto“ logotipas. Graikų kalba ‘pagoto’ (gr. παγωτό) – ledai, bet žvilgsnį labiau prikausto ne tas žodis, o intriguojantis graikiškas užrašas: ledai alyvuogių aliejaus pagrindu!
T.y. be pieno ir jokių jo užuominų. Aišku, be jokios laktozės, taip pat – be gliuteno, be cukraus, tinkantys veganams. Žodžiu, ne ledai, o dieta per visus galus! Alyvuogių aliejaus rojuje Kretoje ir ledai – iš alyvuogių aliejaus!
– Kas čia per stebuklas? – klausiu pardavėjos. O jos žvilgsnis toks, kad suprantu iš karto: paragauk ir sužinosi! Ragauju. Tikrai ledai! Puikūs ledai! Ne šerbetas ir ne plombyras, toks tarpinis variantas. Tirpdami ledai virsta ne pienu, o saldžiu vandenėliu.
– Šitų ledų užsakome labai nedaug, – aiškina man pardavėja, – nes jie genda. Galiojimo laikas – vos dvi dienos, per jas turime viską parduoti, nes priešingu atveju teks išmesti. Todėl jie gaminami tik trijų skonių – vaniliniai, pistacijų ir šokoladiniai. Todėl jų turime visada mažiau nei kitų ledų.
Noriu sužinoti daugiau ir surandu http://www.to-pagoto.eu/, kur parašyta, kad ledus iš alyvuogių aliejaus ir daugelį kitų išskirtinių skanėstų sukūrė graikų konditeris Sotiris Tsichlopoulos. Ir savo ledais jis prekiauja ne tik Kretoje ir Graikijoje, bet ir Londone, Sidnėjuje, Dubajuje. Nes savo ledų receptus jis pavertė frančiziniu verslu. Tad… ką gali žinoti, gal kada nors „I ♥ Pagoto“ papuoš ir kurią nors Lietuvos ledainę.
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com