
Svečiuose pas ūkininkus? Įsivaizduokite, kad esate ūkininkas/-ė Kretoje Laistote alyvmedžius, spaudžiate vynuogių misą, lesinate vištutes, melžiate avytes… Ir staiga į jūsų ūkį įlinguoja turistai. Jūs viską metat ir puolat svečiams savo ūkį rodyt. Tai kas, kad alyvmedžiai ima skęsti perlieto vandens pelkėse, vynuogių misa pradeda rūgti, avys baubia pusiau pamelžtos – bala jų nematė, turistai gi svarbiau!
Ar galima sutarti?
Kai Audronė ir Dalius paprašė aplankyti bičių ūkį Kretoje, dėl tokios viešnagės pas bitininką Jorhą derinausi visą savaitę Kai Laimonas ir Gražina išreiškė norą pamatyti tikrą šeimos vyninę – dar ilgiau rezgiau planą su legendinio ‘maruva’ vyno gamintoju Josifu ir jo dukra enologe Dimitra. Net vykdamas pas kalnų žolininkus ar samanės varytojus iš anksto pasiskambinu – ar jiems nesutrukdysiu. Nes visi dirba savo darbus ir mažiausiai ko tikisi – nelauktų svečių. Ypač tokių, kurie nori atlėkti kokiam pusvalandukui ar valandėlei su mintimi „ką ten ilgiau veikti, norisi gi daugiau pamatyti!“. Jei važiuoji į ūkį, reikia nusiteikti kelioms valandoms, pusdieniui, o dar geriau – visai dienai. Nes graikiškas ‘siga-siga’ (liet. lėtai-lėtai) principas dar labiau įaugęs į Kretos ūkininkų kraują: štai neseniai viename ūkyje nekantrieji keliautojai taip ir nesulaukė, kol bus spaudžiamos vynuogės, nes vyndariui prieš spaudimą kur kas labiau rūpėjo sotūs pietūs bei pokalbis apie vyną gyvenime ir gyvenimą vyne
Taigi, tikrai galima apsilankyti svečiuose pas ūkininkus, bet reikia iš anksto susiderinti.
Taip, žinau, kad kai kurie kretiečiai autobusinėms ekskursijoms daro parodomąsias atrakcijas su tikrovės simuliacija. Turiu omenyje, pavyzdžiui, ožkų melžimu vidury baltos dienos (kai įprastai ūkininkai jas melžia vakarais). Mudu su Jurgita vis pabrėžiam: mūsų profilis – ekskursijos į mažiau turistų žinomas įdomias ir įspūdingas salos vietas, kur galite pajausti ir paragauti tikrosios Kretos.
Taip, viskas yra įmanoma
Norite pajausti ir paragauti? Tuomet kreipkitės kaip galima labiau iš anksto. Sakykite, kaip giliai norite pažinti tikrąją Kretą ir sakykite, kas Jus labiausiai domina. Tik tuomet galėsime susiderinti ir su ūkiais, ir su vyndariais, ir su begale kitų įdomių salos žmonių, kurie mielai atidaro savo namų duris bei savo širdis. Tereikia tinkamai ir laiku į jas pasibelsti Taigi, tikrai galima apsilankyti svečiuose pas ūkininkus, bet reikia iš anksto susiderinti.
P.s. Rugpjūtį ir rugsėjį Kretoje renkamos vynuogės, spaudžiamas vynas, raškomi graikiniai riešutai ir migdolai, verdama ‘sumada’ ir ‘petimezi’, saulėje džiovinamos figos, pomidorai ir ksinochondro, sukamas čiobrelių medus. Spalį varoma vynuoginė samanė ir ruošiamasi alyvuogių skynimui. Duona kepama ir sūriai spaudžiami kasdien. O veršelis Panajotis kaip šuo sekioja vardu pašauktas Kretoje labai mažai karvių, bet kas ieško, tas randa.
manokreta@gmail.com – rašykite šiuo el. paštu arba tiesiogiai per feisbuką, jei norite pasinerti į Kretą. Susitksime ūkiuose, vyninėse, kalnuose, tarpekliuose, prie jūros.