google-site-verification=vUpASUbMG3uw2ww6YJu-0CuNXGgylxlzILN9SFB8RUE

Stelos kulinariniai šedevrai

Gal tikėjotės, kad Kretos kulinariniai šedevrai atrodys kitaip? Anoks čia stebuklas: virti burokėliai, bulvės, balandėliai, kažkokios žolės, košė su daug aliejaus ir neaiški svogūnienė, ar ne? Bet šie patiekalai – vieni iš tų, kuriais kretiečiai didžiuojasi savo salos gastronominėms tradicijoms giedodami ditirambus! 👨‍🍳 „Vasarą pas mane buvo užsukusi viena lietuvių pora, – anądien įspūdžiais su manimi dalinosi kretietiškos virtuvės šedevrų puoselėtoja Stela, apie kurią ir jos mamą Joaną vakar pasakojau čia: http://bit.ly/38pZfaN. – Kaip supratau, tai porelei nelabai patiko mūsų patiektas maistas, bet vaikinas atsiliepimą parašė. Lietuviškai nesuprantu – paskaityk...“ Skaitau ir skruostai kaista nuo svetimos gėdos 🤭 „Priminė šefo Ramzio realybės šou „Kitchen Nightmares“, – rašo lietuvis Arvydas, prieš tai kruopščiai nupasakodamas, ką valgė. Cituoju, kalba netaisyta: „Gavome starterį du džiūvesėlius (šlapius) su pasmulkintu pomidoru ant jo ir kaip spėju šlakeliu citrinos sulčių 2 vnt. Toliau kiaulienos šonkaulis, panašu kad tušintas ir po to apkeptas grilyje (atskiroje lėkštėje) ir apie 6 mažas virtas vandeningas bulves apšlakstytas alyvuogių aliejumi kitoje lėkštėje. Salotoms buvo patiektos virtos BESKONĖS daržovės (dvi trumpavaisių agurkų dydžio cukinijos ir kažkokios apskritai neaiškios žolės?)“ Klausiu Stelos, ar ji bandė Arvydui paaiškinti, ką jis valgė? 🤔 „Pats žinai, kad visada visus kalbinu, – tarsi atgailaudama sako Stela. – Visiems sakau, kad pas mane valgiaraščio nėra, kad gaus tą, ką esam su mama šiandien pagaminusios, ir kad tai bus autentiški kretietiški patiekalai. Bet... irgi žinai: ne visi klauso, ne visi supranta ir nori suprasti. Kasmet pilni kurortai tokių žmonių, kurie iš salos išsiveža supratimą, kad tikras kretietiškas maistas – tai suvlaki, gyros ir musaka...“ Štai todėl visada į MANO KRETOS asmenines ekskursijas įtraukiu viešnages tradicinėse tavernose. Ir todėl šiemet norinčius į Kretos gastronomines vingrybes pasinerti giliau mielai nuvešiu į Stelos ir Joanos virtuvę. Dėl tokios ekskursijos galime tartis jau dabar – rašykite man feisbuku arba el. paštu manokreta@gmail.com 📧 Beje, tikriausiai įdomu, kokie patiekalai čia nufotografuoti? Vardinu skaniai pasičepsėdamas:

✅ 'patzarja ksidata' (gr. παντζάρια ξυδάτα) – troškinti jauni burokėliai su lapkočiais lengvam acto padaže, ✅ 'patatules me dentrolivano' (gr. πατατούλες µε δεντρολίβανο) – šviežios mažos virtos žiemos derliaus bulvytės, lengvai apkeptos alyvuogių aliejuje su rozmarinais, ✅ į lietuviškus balandėlius panašios 'lachanodolmades' (gr. λαχανοντολμάδες) – troškinti ryžių su prieskoniais suktinukai kopūstų lapuose, ✅ močiutės Joanos rankomis laukuose surinktų laukinių žolynų troškinys – 'ahria chorta vrasta' (gr. άγρια χόρτα βραστά), ✅ 'fava' (gr. φάβα) – ilgai virtų ir pertrintų pelėžirnių košė su daug alyvuogių aliejaus, ✅ ir... tai, ką esu kol kas valgęs tik pas Stelą ir Joaną – kretietiškų grybų (!) troškinys su svogūnais 'manitaria stifado' (gr. μανιτάρια στιφάδο). Skanaus artėjančio savaitgalio! 😋 Ιki skanių susitikimų Kretoje! 🥗 🥦🌞 #manokreta #Kretosvalgiai #ekskursijosKretoje #atostogosKretoje #Kreta2020 #AudriusManoKreta

Informacija telefonais:
LT +37068550778

GR +306983318337

® 2017 MANO KRETA

Sukurta su Wix.com

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

© MANO KRETA | www.manokreta.lt – interneto svetainė, priklausanti žurnalistui Audriui A. Morkūnui ir bendrovei „Mano Kreta“. Griežtai draudžiama MANO KRETOS paskelbtą tekstinę bei vaizdinę informaciją panaudoti kitose elektroninėse ir tradicinėse žiniasklaidos priemonėse arba platinti medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti MANO KRETĄ kaip šaltinį.