Šiandien Kreta ir Graikija kvepia pyragais! Tiksliau – kardamonu, mastika, apelsinais, vanile ir kepintais migdolais dvelkiančia saldžia duona, kurią graikai švelniai vadina ‘tsureki’ (gr. τσουρέκι). Šiandien pagal religinį graikų ortodoksų kalendorių – Didysis trečiadienis. Per kurį po 7 savaites trukusio pasninko kepama pirma mielinė duona – minėtasis tsurekis! 🍯
O taip pat paruošiamas naujas raugas šviežiai duonai, kuri bus kepama Velykų išvakarėse. Kaip esu rašęs, Velykas visi Graikijos krikščionys šiemet švęs balandžio 19 d., apie tai skaitykite čia: https://bit.ly/2wEFj77
Taigi, Kreta ir Graikija šiandien kvepia tsourekiu!
Norėčiau tikėti, kad pažiūrėjus skaniai nufilmuotą garsaus graikų šefo Akio Petretzikio pamoką (jis savo karjerą pradėjo Kretoje!) tarp MANO KRETOS feisbuko sekėjų atsiras norinčių išsikepti tsurekį. Bet prieš raitojantis rankoves norėčiau atkreipti dėmesį į keletą istorinių detalių ir praktinių patarimų.
Šiek tiek istorijos
✅ Tsurekis – savotiškas krikščionių ir judėjų tikėjimų takoskyros simbolis. Kaip žinia, praktiškai tuo pat metu, kai krikščionys švenčia Velykas, žydai švenčia Paschą. Kitaip dar vadinamą Pesach – vieną svarbiausių judaizmo religinių švenčių. Per ją valgoma nerauginta maca – greitosiomis ir be mielių iškepta duona. Krikščionys tiki, kad Jėzus Kristus per paskutinę vakarienę laimino ir laužė ne Paschos macą, o raugintą mielinę duoną 🍞 Toks yra ir tsurekis – išskirtinai krikščioniškas pyragas. Beje, pasak etnografų, ir Lietuvoje ilgą laiką pagrindine velykinio stalo puošmena buvo ne margučiai, o šventinis pyragas su daug džiovintų vaisių bei riešutų.
✅ Maisto istorikai neabejoja, kad tsurekio kaip velykinės duonos tradiciją pradėjo armėnai. IV amžiaus pradžioje Armėnijos karalystė pirmoji pasaulyje priėmė krikščionybę. Kaip byloja istoriniai šaltiniai, jau tuomet armėnai Velykas pasitikdavo su ‘čioreg’ (arm. չորեկ) pyragu. Po Armėnijos karalystės žlugimo daugeliui armėnų pasitraukus į Bizantijos imperiją ilgainiui multikultūriškame Konstantinopolyje čioregas tapo graikišku tsurekiu ir turkišku čioreku (tr. çörək).
Apie ingredientus
✅ Tikras tradicinis tsurekis neįsivaizduojamas be laukinės Mesopotamijos vyšnios – kvapiosios kryklės (lot. prunus mahaleb) – maltų sėklų 🍒 Prieskonį graikai vadina ‘machlepi’ (gr. μαχλέπι), panašiai jis vadinamas ir kitose pasaulio kalbose. Tradiciją gardinti velykinį pyragą ‘machlepi’ milteliais irgi pradėjo armėnai, pamėgę prieskonį daugiau kaip prieš 2000 metų – jis Armėniją pasiekdavo senuoju Šilko keliu. Mažais kiekiais naudojamas prieskonis paryškina kepinių skonį ir suteikia jiems karčiojo migdolo bei vyšnios aromatą.
✅ Graikai neįsivaizduoja tsurekio be Chios salos mastikmedžio sakų – mastikos (gr. μαστίχα), kurios, spėju, Lietuvoje ar kituose kraštuose gali būti sunkoka įsigyti. Todėl nusprendę išsikepti tsurekį pagal Akio Petretzikio receptą galite nenaudoti mastikos ir/arba ‘machlepi’. Užteks kardamonų, apelsinų žievelių, vanilės. Jei nenaudosite mastikos, nemaišykite prieskonių su cukrumi taip, kaip tą pamokoje daro Akis. Cukrus šiuo atveju naudojamas tik tam, kad būtų galima sumalti mastiką.
✅ Tsurekio kepimo pamoką Akis įrašęs anglų kalba, bet, jei mokotės graikų kalbos ir norėtumėt ją patobulinti, galite tsurekį kepti klausydamiesi Akio nurodymų graikų kalba: graikišką įrašą rasite čia: https://youtu.be/3wX0TGTXQCE
✅ Ir – kaip pasakytų Kretos močiutės 🤶 LABAI LABAI SVARBU – kepant velykinį tsurekį privalu pynutę susukti iš keturių iškočiotos tešlos juostų. Jos simbolizuoja keturias pasaulio šalis ir keturis kryžiaus kraštus – kryžiaus, ant kurio buvo nukryžiuotas Kristus. Juk pyragas skirtas Kristaus prisikėlimo šventei – Velykoms!
Video yra čia >> https://www.youtube.com/watch?v=Ez2wp4eEIDY
Gardaus tsurekio! 🍊 Liekame namie 🏠 Atrandame naujų skonių 😋
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com