Artišokus kretiečiai valgo žalius
Neverda jų ir nekepa. Tiesiog skabo jų pumpurų žvynus, nuvalo kotus, šlaksto citrinų sultimis, barsto druska ir mėgaujasi gurkšnodami vynuogių degtinę – tsikudią (raki). Kretiečiai gali pasigirti ne tik tokiu artišokų valgymo būdu, bet ir laukiniais artišokais – išskirtiniu delikatesu.

Jais mėgavomės 10 km nuo Malios kurorto Kretoje esančiame Krasi kaime su „Stefanis“ tavernos savininku Aleksiu, kuris visą paskaitą atskaitė, kokie naudingi artišokai žmogaus organizmui.
Kadangi valgomas tik kiekvieno žvyno pagrindas, skabant artišokus greitai ant stalo užaugo atliekų krūva. Estetinio pasigerėjimo nedaug, bet toks paprastas valgymas be jokių peilių ir šakučių gali suvienyti net pačius įvairiausius prie vieno stalo susėdusius žmones. Beje, Aleksis prie artišokų dar pridėjo žalių didelių pupų, graikiškai vadinamų 'kukia'. Buvo nereali žalia tikro kretietiško skonio puota!
P.s. Naudinga nuoroda, jeigu ir jūs norėsite užsukti į „Stefanis“ pas Aleksį ir jo svetingąją šeimą – https://www.facebook.com/TavernaStefanis
#manoKreta #atostogosKretoje #maistasKretoje #Kretosvalgiai #tavernosKretoje #užeigosKretoje #artišokai