Juodosios Kretos alyvuogės
„O juodų alyvuogių nebūna, taip? Jos būna žalios ir jas nudažo, kad būtų juodos?“ – praėjusį atostogų sezoną per MANO KRETOS ekskursijas ne vienas ir ne du keliautojai man uždavė tokį klausimą. Todėl galiausiai pažadėjau sunokus alyvuogėms jas nufotografuoti ir nuotrauką įkelti į feisbuką. Štai prašom – kabo sau natūraliai pajuodusios be jokio dažytojo įsikišimo! 🎨

Nežinau, kas kada ir kodėl Lietuvoje paskleidė žinią apie dažomas alyvuoges, bet spėju, kad ta žinia buvo arba neteisingai iškomunikuota, arba neteisingai suprasta. Taip, šiuolaikinėje maisto pramonėje yra „menininkų“ 👨🔬 kurie norėdami alyvuogėms suteikti anglies juodumo spalvą marinuodami į jas įdeda geležies gliukonato (E579) – spalvinės medžiagos ir stabilizatoriaus, kuris medicinoje naudojamas kaip geležies papildas. Kaip maisto priedas jis nėra uždraustas, bet kadangi jo poveikis žmogaus organizmui iki galo nėra ištirtas, medikai sako, kad geležies gliukonato reikėtų vengti.
Bet tai nereiškia, kad reikėtų vengti juodų alyvuogių. Prinokusios, nesudžiūvusios ir jokių ligų nepažeistos ant medžio jos nebūna visiškai juodos kaip angliukai – patamsėja iki tamsiai violetinės ar tamsiai mėlynos spalvos, o dar labiau pajuodoja rauginamos, marinuojamos, džiovinamos, sūdomos arba paveiktos tam tikrų bakterijų kaip 'psarolja' alyvuogės, apie kurias esu rašęs čia: https://www.manokreta.lt/post/kainuoja-kretoje-alyvuoges
Tačiau be geležies gliukonato pajuodusios alyvuogės niekada nebus vienodai lygiai juodos: viena alyvuogė šviesesnė – kita tamsesnė. Arba, žiūrėk, vienas alyvuogės šonas tamsesnis – kitas šviesesnis. Plius alyvuoges reikėtų rinktis ne pagal spalvą, o pagal skonį. Kretiečiai visada jas ragauja prieš įsigydami, nors... kur kas dažniau neperka, o patys pasiraugina 👨🍳🌿🏺
#manokreta #alyvuogės #Kretosvalgiai #ruduoKretoje #ekskursijosKretoje #AudriusManoKreta