Jeronimas
Ir gražu, ir skanu, ir sveika. Kretiečių kiemuose dideliais žiedais pražydo kvapiosios pelargonijos – tos pačios, kurias lietuviai vadina jeronimais ir augina ant palangių.

Iš pietinės Afrikos atkeliavęs augalas vertinamas ne tik dėl savo grožio bei kvapo – jis vartojamas ir kaip prieskonis, ir kaip vaistas. Intensyvaus ir kiek salstelėjusio skonio susmulkinti jeronimo lapai naudojami salotoms, vaisių patiekalams, džemams, želei, ledams, šerbetams, pyragams gardinti. Taip pat iš jeronimo lapų Kretoje daromas eterinis aliejus, kuris dažniausiai naudojamas masažams ir skaudamų vietų įtrinimams. Augalo lapų preparatai padeda atsipalaiduoti, tirpdo druskas iš organizmo, stabdo kraujavimą, mažina kraujospūdį, gydo uždegimus. Juk ne veltui dar taip neseniai ir Lietuvoje jeronimas buvo naudojamas kaip pirmas vaistas nuo ausų uždegimo. Beje, Graikijos salose šis augalas kartais vadinamas 'barbarosa' – ir nežinia, kodėl: ar taip supaprastinamas jo graikiškas pavadinimas 'arbaroriza', ar jis kažkaip susijęs su garsiuoju berberų piratu Hayreddinu Barbarossa, kuris XVI a. pradžioje plėšikavo Viduržemio jūroje, o vėliau buvo Osmanų imperijos laivyno admirolu. #manoKreta #atostogosKretoje #Kretosaugalai #Kretosgėlės #Jeronimas #Pelargoniumodoratissimum