Buliukai Kretoje

Buliukai Kretoje. Kreta, Graikija | Mano Kreta

„Buliukai“ pietums 🥑 Kretoje kol kas šioks toks deficitas, bet pažįstant avokadų augintojus galima ir tokių paragauti. Kalbu ne šiaip apie avokadus, o apie ‘reed’ rūšies avokadus, kuriais pasistengsiu pavaišinti savo keliautojus šiemet per MANO KRETOS ekskursijas.

Angliškai nendriniais (ang. reed – nendrė) jie pavadinti dėl lieknų ir aukštų vaismedžių. Bet pirmuosius derlius nuskynę kretiečiai netruko pakrikštyti juos „buliukais / jautukais“ – dėl dydžio, svorio ir storos odelės.

Kaip atrodo buliukai?

Statistiniai „buliukai“ yra visiškai apvalūs, teniso kamuoliuko dydžio ar kiek didesni, gali sverti iki pusės kilogramo! Vaisiaus viduje – gana stambus kauliukas, bet jį išėmus lieka daug tvirto minkštimo, kuris sunokusiame vaisiuje pats atšoka nuo odelės. Pastaroji kiek žvynuota, ganėtinai stora ir tvirta – išties tarsi apdirbtos jaučio odos, todėl minkštimą semi tarsi iš dubenėlio – jokios lėkštutės nereikia! Tekstūra sviestinė, bet neištęžta. Skonis sodrus, bet lengvas, šiek tiek riešutinis.

Deramai prižiūrimi ir pakankamai vandens gaudami ‘reed’ avokadmedžiai vaisius augina visą vasarą iki pat rudens. Tuo pačiu užpildydami spragą, kai Kretoje pasibaigia nuo rudens iki pavasario renkami bei nokinami ‘fuerte’, ‘hass’, ‘zutano’, ‘ettinger’ ir kitų rūšių avokadai. Beje, visame pasaulyje išskiriama daugiau kaip 100 avokadų rūšių. Iš jų kulinarijos meistrai labiausiai vertina groblėtus tamsius ‘hass’ avokadus – dėl intensyvaus skonio ir kreminės tekstūros, idealiai tinkančios gvakamolei.

Nesakyčiau, kad kretiečiai kraustosi iš proto dėl avokadų, nors 90 proc. visų Graikijos avokadų užauginama būtent Kretoje, labiau vakarinėje jos dalyje. O pirmieji sodinukai į salą buvo atvežti prieš 60 metų, apie 1960-uosius. Kretiečių mitybos tradicijos sunkiai įsileidžia naujoves, bet avokadai po truputį skinasi kelią – tą įrodo ir faktas, kad saloje daugėja jų rūšių. Jei prieš dešimt metų karaliavo tik ‘fuerte’ ir ‘hass’, tai dabar Chanios avokadų augintojų kooperatyvo duomenimis saloje auginama 16 rūšių avokadų.

„Buliukas“ perpjautas. Su kuo siūlytumėt jį ragauti? 😋🌿🥑


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.