Atostogos Peloponese - II dalis. Nafplio atradimai
„Pažintį su Peloponesu siūlyčiau pradėti nuo Purnario tavernos“, – tvirtai pasakė Haris, kurio jaukiuose apartamentuose šalia pirmosios moderniosios Graikijos sostinės Nafplio apsistojome po 22 valandas trukusios kelionės iš Kretos.
Kur nukreipė, į tą kaimą ir nuvažiavome. Dairomės tavernos. Matom parduotuvę, cerkvę, kioską, o tavernos nėr. „Tas namelis ir yra taverna,“ – baksteli pirštu orus kioskininkas, kai jo paklausiu, kur gi surasti Purnarį? Tik priėjęs prie durų pamatau, kad seno akmeninio namo viduje stalai išrikiuoti laukia svečių. Jokios iškabos, jokios nuorodos – taip, kaip būna ir Kretoje.
Po pasilabinimų, turimų valgių aptarimo ir pirmų kąsnių įsikalbame su tavernos savininku Kostu, kuris pirmiausia nukreipia mūsų žvilgsnius į nuotraukas ant sienų – visos jos darytos būtent šioje tavernoje, nes ji veikia nuo... 1870 metų! Taverną atidarė Kosto prosenelis ir jau ketvirta karta nekeičia to namuko paskirties – taverna tuoj švęs 150-metį!
Pasikeitimų tavernoje būta daug: atsirado šaldytuvai, televizorius, o sieninė indauja pavirto šventųjų paveikslų lentyna, bet kažkodėl jaučiu, kad atmosfera – tokia pati kaip ir prieš 150 metų. Nes čia jautiesi kaip pas graikišką močiutę kaime – viskas paprasta ir tikra. Kaip ir maistas, kurio ragavome: keptas sūris 'saganaki', troškintos žolės 'horta radikia', aštrus varškės tipo sūrio užtepas 'tirokafteri' ir... 'hohes' – pirmasis kulinarinis atradimas Peloponese: į lietuvišką zacirką ar ežiukus panašūs rankomis gaminti makaronai.

Jau žinau, kad tų atradimų dar bus, nes svetingasis Haris jau davė visą sąrašą vietų, kur turime pavalgyti – ten juk valgė Anthony Quinnas, Andreas Papandreas ir Melina Merkuri! Panašu, kad atostogos Peloponese bus skanios 🙂 🥗 🍊
#atostogosGraikijoje #Peloponesas #valgiaiPeloponese #manokreta