google-site-verification=vUpASUbMG3uw2ww6YJu-0CuNXGgylxlzILN9SFB8RUE

Kretos auksas - tyras alyvuogių aliejus

Koks alyvuogių aliejus yra pats geriausias? Tai bene dažniausiai užduodamas klausimas per mano ekskursijas po Kretą. O atsakymas – visada tas pats: geriausias alyvuogių aliejus – kretietiškas! Perkant jį rekomenduoju ragauti ir pasikliauti savo skonio receptoriais. Jei nėra tokios galimybės (perkant Kretoje iš ūkininko arba tavernoje taip būna retai), tuomet reikėtų atkreipti dėmesį į spalvą ir informaciją etiketėje.


Šalto spaudimo būdu pagaminto alyvuogių aliejaus spalva yra tamsiai žalia. Ne geltona, ne oranžinė, ne salotinė, o tamsiai žalia. Nuosėdos ant butelio dugno – taip pat geras ženklas: tai reiškia, kad į butelius aliejus buvo supilstytas labai šviežias. Etiketėje be gražaus pavadinimo „extra virgin olive oil“ turi būti nurodyti du dalykai: kilmės šalis ir rūgštingumas.


Idealu, jei etiketėje nurodomas konkretus ūkis arba regionas, kuriame aliejus pagamintas. Neturėtų būti blogai, jei kilmės šalimi nurodyta Graikija, daug šansų, kad jis gali būti iš Kretos. Pats prasčiausias aliejus – tik su nuoroda į išpilstymo vietą. Tai reiškia, kad toks produktas, vaizdžiai sakant, atlaisvintas nuo bet kokių kokybės įsipareigojimų.


Taip pat idealu, jei etiketėje įrašytas konkretus aliejaus rūgštingumas, t.y. aliejinės rūgšties kiekis šimte gramų alyvuogių aliejaus. Jis būna nuo 0,1 iki 2 proc. Daugelis Kretos ūkininkų ant savo produktų didžiuodamiesi rašo ypač gryną alyvuogių aliejų atspindinčius rūgštingumo rodiklius 0,4 arba 0,3, arba netgi 0,2. Toks aliejaus rūgštingumas pasiekiamas renkant alyvuoges rankomis ir spaudžiant aliejų ne vėliau kaip per 24 valandas nuo surinkimo. Mažai kas girsis 1 proc. rūgštingumo aliejumi, todėl dažnai ant etikečių nurodomas abstraktus 0,1–1 proc. rūgštingumas. Tai reiškia, kad greičiausiai pats išpilstytojas nežino, ką supylė į butelius. O jei etiketėje apskritai nėra nuorodų apie rūgštingumą, daug šansų, kad butelyje – aliejus, kurį kretiečiai naudoja tik cerkvių aliejinėms lempoms arba muilui gaminti.


Apie alyvuogių aliejaus naudą sveikatai rekomenduoju paskaityti šį straipsnį – http://sveika.lt/alyvuogiu-aliejus-gerai-sveikatai-ir-groziui/ Beje, tarpvyriausybinės organizacijos „International Olive Council“ duomenimis Lietuvoje alyvuogių aliejaus vartojama mažiausiai Europoje: vidutiniškai vienam gyventojui tenka vos 120 g per metus. Net estai ir suomiai suvartoja keturis kartus daugiau, nekalbant jau apie graikus: čia vidutiniškai vienas gyventojas suvartoja 20 litrų (!) alyvuogių aliejaus per metus. Kretoje šis rodiklis dar didesnis – apie 25 litrai per metus.

Tai, kad kretiečiai geriausiai pasaulyje išmano alyvuogių aliejaus gamybą įrodo du faktai: pirma, daugiau nei 60 proc. visos salos dirbamos žemės yra apsodinta alyvmedžiais, antra, niekur kitur pasaulyje nėra mokslinės įstaigos, specialiai tyrinėjančios alyvmedžius: Graikijos žemės ūkio ministerija Chanios mieste Kretoje yra įkūrusi Alyvmedžių ir subtropinių augalų institutą. Pasivaikščiokite po jį virtualiai: http://www.nagref-cha.gr/

– Ar žinote, kad šiandien jauno vyno šventė? – paklausiau mažos Kretos tavernos savininko, kai jis atnešė grafiną su vynu.

– Kaaas? – suraukė jis antakius.

– Prancūzai kasmet lapkričio trečią ketvirtadienį švenčia jauno vyno šventę ir į visus pasaulio kampelius pristato šiųmetinio derliaus „Beaujolais Nouveaux“ vyną. Viso pasaulio vynomanai jį ragauja ir aptarinėja.

– Hm, tikrai ne viso pasaulio. Palauk... – pasisuko ant kulno, pradingo trumpam virtuvėje ir netrukus grįžo su lėkštele. – Tegu prancūzai švenčia ką sau nori ir kvaršina galvas kitiems, o jūs va paragaukit šiandien išspausto 'ahureleo'. Pirma jo, ne vyno!

Kretiečiai pamišę dėl savojo 'ahureleo' (gr. αγουρέλαιο) – ką tik išspausto šviežio alyvuogių aliejaus. Jį degustuoja net atidžiau negu vyną ir sako, kad pirmąjį mėnesį po išspaudimo jo reikia valgyti kaip įmanoma daugiau. Nes, pasak jų, saikingai kartaus ir žoliško skonio 'ahureleo' – pats didžiausias sveikatos šaltinis

Prieš porą dienų kaimynė man dovanų atnešusi šviežutėliausio alyvuogių aliejaus butelį įteikė kaip aukso gabaliuką. Namų virtuvės aliejų lentynoje kaipmat atsirado dar vienas buteliukas – su 'ahureleo'.

Nežinau, koks turėtų įvykti stebuklas, kad vieną dieną visas pasaulis graikiškai šauktų 'κριτικό αγουρέλαιο έφτασε' (kretietiškas alyvuogių aliejus atvyko) – taip, kaip kiekvienų metų lapkričio trečią ketvirtadienį prancūziškai šaukia 'Les Beaujolais Nouveaux sont arrivés' (jaunas Božolė vynas atvyko).

Prancūzijos Božolė regiono vyndariai iš savo prasto vyno padarė šventę visam pasauliui. Kodėl šventės negalėtų padaryti kretiečiai iš savo gero alyvuogių aliejaus?

Skirtumas nuotraukoje: kairėje – ką tik iš žalių, dar neprinokusių alyvuogių šalto spaudimo būdu išspaustas aliejus, dešinėje – pernai pagamintas alyvuogių aliejus. Po kelių savaičių pirmasis aliejus nusistovės – ant dugno atsiras nuosėdų: jis pasidarys toks pat skaidrus kaip antrasis, taip pat praras savo ypač intensyvų skonį, bet ne maistinę vertę. Todėl perkant šalto spaudimo alyvuogių aliejų (extra virgin olive oil) nereikia bijoti ant dugno būnančių drumzlių – jos nurodo, kad į butelius aliejus buvo supiltas labai šviežias. Daugelis graikų ką tik išspaustą aliejų ypač vertina, net turi specialų jam skirtą pavadinimą – αγουρέλαιο, lietuviškai galima būtų versti „žalias aliejus“. Beje, jo rūgštingumas būna iki 0,6 proc. Maistas yra vaistas: būkime sveiki! #manokreta #atostogosKretoje #aliejus #alyvuogiųaliejus #Kretosaliejus #Kretosalyvuogės #žaliasaliejus #alyvuogiųrinkimas #žiemaKretoje

Informacija telefonais:
LT +37068550778

GR +306983318337

® 2017 MANO KRETA

Sukurta su Wix.com

  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

© MANO KRETA | www.manokreta.lt – interneto svetainė, priklausanti žurnalistui Audriui A. Morkūnui ir bendrovei „Mano Kreta“. Griežtai draudžiama MANO KRETOS paskelbtą tekstinę bei vaizdinę informaciją panaudoti kitose elektroninėse ir tradicinėse žiniasklaidos priemonėse arba platinti medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti MANO KRETĄ kaip šaltinį.