Koks oras Kretoje?

Koks oras Kretoje? Kreta, Graikija | Mano Kreta
Kada šilta, kada karšta, o kada vėsiau? Sužinokite koks oras Kretoje ir ramiai planuokite atostogas. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Kada šilta, kada karšta, o kada vėsiau? Sužinokite daugiau koks oras Kretoje ir ramiai planuokite atostogas. Klimatas čia nuostabus!

Pirmiausia norėčiau pažymėti, kad tikslią orų prognozę Jūsų atostogoms gali duoti tik dievai. Jei turite glaudžių ryšių su Dzeusu ir Poseidonu, tuomet skaityti Jums šio teksto nėra prasmės. Priešingu atveju prašau įsidėmėti, kad pateikiu bendrines orų prognozes, aprašydamas įprastines klimatines sąlygas konkrečiu metų laiku. Tai nereiškia, kad per Jūsų atostogas oras bus būtent toks, nes pasitaiko anomalijų. Ir dažniau į geresnę pusę.

Antra, turėkite omeny, kad Kreta – didelė kalnuota sala, todėl oro sąlygos gali kardinaliai skirtis priklausomai nuo regiono. Dažnai būna taip, kad šiauriniame krante lyja, o pietiniame saulė šviečia. Šiaurėje visada vėsiau, pietuose – karščiau. Vakaruose – drėgniau, rytuose – sausiau. Jei pakilsite aukščiau į kalnus, viskas dar kitaip: pavyzdžiui, rašant šį tekstą, kai už lango sausio mėnuo, rytoj Heraklione sinoptikai žada +18°C ir giedrą, o vos už 37 km prie Psiloričio esančioje Anogijoje +9°C ir lietų. Todėl jeigu Jums šaus į galvą atostogauti Kretos kalnuose, dėl oro pasitarkite su metereologais arba bent jau su manimi. Apačioje surašyta klimatinė informacija labiau skirta tiems, kurie planuoja atostogas prie jūros.

Ir trečia: kretiečiai metų laikus linkę dalyti pagal astronominį kalendorių tarp lygiadienių ir saulėgrįžų. Todėl pavasaris ir mano tekste prasideda ne kovo 1, o kovo 21 d., vasara – ne birželio 1, o birželio 25 d. ir t.t. Tiems, kas nedraugauja su astronomija, surašau tikslias datas.

Taigi…Koks bus oras per Jūsų atostogas Kretoje?

Pavasarį, nuo kovo 21 iki birželio 24 d.

Oras Kretoje labai priklauso nuo to, kokia buvo žiema. Jeigu žiemą daug lijo, drėgmė ir vėsuma saloje užtrunka, jūros vanduo šyla lėčiau dėl nuolatos ją vėsinančio gėlo vandens, kuris šaltiniais ir upėmis garma nuo kalnų. Sniego jų viršūnėse po rimtos lietingos žiemos būna iki pat birželio pabaigos.

Tačiau nepaisant to, kokia buvo žiema, pavasarį įprastai šiltų dienų daugiau negu šaltų ir lietingų. Kovo pabaigoje ir balandį oro temperatūra gali įšilti iki +25°C, saulė tuo metu labai kandi, todėl kartais malonus pasikaitinimas saulutėje gali baigtis rimtu nudegimu. Pavasario pradžioje pasitaiko ir stipraus pietų vėjo gūsių, jis atneša karštį iš Sacharos, kuris nėra labai malonus: atrodo, kad jis plūsta tarsi iš orkaitės. Įprastai kovo pabaigoje ir balandį dar būna stiprių liūčių, dažniausiai – trumpalaikių, bet kartais jos užtrunka ir kelioms dienoms, atvėsindamos oro temperatūrą iki +10°C. Jei lietų atneša pietryčių vėjas, temperatūra nekrenta, bet užtat lyja rusvai – su dulkėmis iš Sacharos.

Gegužę ir birželį po truputį nusistovi ramesni orai su pastovia +20-25°C temperatūra. Dėl karts nuo karto atsisukančio pietų vėjo gali būti karščio rekordų, kai oro temperatūra įkaista iki +33°C ar daugiau, bet karštis trunka vos kelias dienas. Įpusėjus pavasariui dar gali pasitaikyti trumpalaikių liūčių, tačiau pavasario pabaigoje jos – labai retos.

Maudynes jūroje įprastai pradedame kovo pabaigoje, vanduo jau būna įšilęs iki +16-18°C, gegužę jo temperatūra pasiekia +20°C, o birželį +22°C ir daugiau.



Vasarą, nuo birželio 25 iki rugsėjo 20 d.

Kreta iškeptų, jeigu į ją neatsisuktų šiaurės vėjas. Lengvu brizu salą jis pradeda glostyti birželio pabaigoje, o liepos pradžioje nusistovi ir krypties nekeičia iki pat rugsėjo – visada pučia iš šiaurės. Kai sustiprėja, šiaurinius salos krantus užgriūna didelės bangos, dienai ar dviem išgindamos polisiautojus iš paplūdimių. Kai susilpnėja, visa sala čirška kaip ant keptuvės. Bet tokie pačirkinimai reti ir trumpi. Įprastai vasarą laikosi +28-33°C dieną ir apie +23°C naktį. Žodžiu, šilta arba labai šilta.

Vengiantiems karščių nereikėtų bijoti tų +30°C, nes šiluma Kretoje – visai kitokia negu Lietuvoje. Ji ne tokia varginanti, tereikia įprasti gerti daugiau vandens. Jei Lietuvoje sinoptikai aukštesnę kaip +28°C temperatūrą vadina karščiu, tai Graikijos metereologų suvestinėse karščiai prasideda nuo +35°C. Karščio rekordų vasarą pasitaiko, bet jie užsilaiko vos kelioms dienoms, nes šiaurės vėjas juos greitai išpučia tolyn nuo Kretos.

Lietaus tikimybė vasarą labai maža. Praktiškai niekinė. Nors pasitaiko anomalijų: pavyzdžiui, kartą rugpjūčio viduryje man teko keisti vienos ekskursijos maršrutą, kai horizonte pamačiau liūtį. Tačiau jei ir pasitaiko koks lietus vasarą, jis – lokalus ir trumpas. Be to, Kretoje vasarą po lietaus niekada nekrenta temperatūra. Lietus nuplauna dulkes, bet oro neatvėsina.

Vandens temperatūra rugpjūtį kai kuriuose paplūdimiuose pakyla net iki +25°C. Sušalti būnant vandenyje praktiškai neįmanoma. O norint vėsesnio vandenėlio reikia pasiieškoti paplūdimių, į kuriuos suteka šaltiniai – ten visada gaiviau.


Rudenį, nuo rugsėjo 21 iki gruodžio 24 d.

Aksominis sezonas. Jūra įšilusi, oro temperatūra retai viršija +30°C. Maloni šiluma laikosi iki pat lapkričio pradžios. Iki tol ir lietaus praktiškai nebūna, nulyja vienur kitur, bet labai trumpai. Dangų dažniau dengia debesys, neleisdami orui per daug įkaisti.

Vėsti pradeda su lietumis, kurie į salą sugrįžta spalio pabaigoje. Iš pradžių jie trumpi ir lokalūs, bet lapkritį jau gali pasitaikyti ir stiprių ilgai trunkančių liūčių. Poilsiaujantiems spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje visada rekomenduoju viešbučius su šildymu, jo reikia išvaryti drėgmę iš namų, kuri naktimis virsta nemalonia, kaulus laužančia vėsa.

Lapkričio ir gruodžio orus nuspėti labai sunku. Gali būti ir nuostabiai gražių dienų, kai saulė žeme ridinėjasi. Gali būti ir audrų su stipriu vėju, žaibais, perkūnu, lietumi ir kruša. Oras Kretoje gali pasikeisti akimirksniu: žiūrėk, dabar pila kaip iš kibiro, o po pusvalandžio gali degintis saulėje. Įprastai lapkričio pabaigoje – gruodžio pradžioje kalnuose iškrenta pirmasis sniegas.

Jūra vėsta lėtai, įprastai iki gruodžio pabaigos laikosi aukštesnė nei +18°C vandens temperatūra.  Ištaikius saulėtas dienas, per daug nešalant galima maudytis iki pat  Kalėdų.

Žiemą, nuo gruodžio 25 iki kovo 20 d.

Reikia šiltų drabužių, guminių batų ir šildymo namuose. Įprastai gruodžio pabaigoje Kretą užgriūna audros su stipriu šiaurės arba šiaurės vakarų vėju, perkūnijomis, galingomis liūtimis, kartais – net ir sniegu. Būna dienų, kai temperatūra krenta iki +5°C ar dar žemiau.

Audros aprimsta sausio viduryje ir trumpam, vienai-dviem savaitėms į Kretą sugrįžta vasariška šiluma: prasideda dar senovės graikų aprašytos Alkionės dienos, savotiška bobų vasara, oras Kretoje sušyla iki +25°C. Gaila, kad taip būna ne kasmet ir neįmanoma tiksliai numatyti, kada prasidės Alkionės dienos ir kaip ilgai jos užtruks.

Visą vasarį ir kovo pradžioje virš Kretos vyksta tikras oro masių karas: šaltas oras plūsta iš šiaurės, šiltas – iš pietų, todėl orai permainingi ir sunkiai nuspėjami. Gali būti ir vasariškos šilumos, gali būti ir žiemiško šalčio. Drėgna. Dažnai net labai drėgna. Ir šildymo namuose reikia labiau ne šalčiui, o drėgmei išvaryti.

Vasario pabaigoje ir kovo pradžioje dažnai atsisuka vėjas iš pietryčių, į salą atnešdamas sausą karštį ir Sacharos dulkių, kurios iškrisdamos su lietumi rusvai nudažo augalus, kelius, gatves, namus, automobilius ir t.t. Jei pats savo kiemo neišsplauni, švaresnio lietaus gali tekti laukti iki rudens. Pietryčių vėją keičia vėjas iš šiaurės vakarų, šalčio sprigtais primindamas, kad pavasario reikės palūkėti iki kovo pabaigos.

Vandens temperatūra žiemą aplink Kretą nekrenta žemiau +15°C (visoje Viduržemio jūroje ji nekrenta žemiau +13°C). Užsigrūdinusiems toks vanduo kur kas malonesnis nei vasarą.

Svarbiausia: kad ir koks bebūtų oras Kretoje jis negali sugadinti atostogų. Kiekvienas metų laikas turi savo žavesio, kiekvienu metų laiku Kretoje yra ką veikti. Jei nesugalvojate, ką – parašykite man el. paštu manokreta@gmail.com, padėsiu susiplanuoti atostogas Kretoje.


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale SALA rasite daugiau Kretos istorijų, atradimų, įdomių patirčių, spauskite čia >>

Rubrikoje „Naudinga žinoti“ rasite įdomios ir naudingos informacijos, kuri padės planuotis atostogas Kretoje bei Santorinyje, spauskite čia >>

Jeigu turite konkrečių klausimų apie Kretos orus, keliavimo galimybes, pažintines ir patyrimines keliones po salą, susisiekite – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.