Popietinė kava su graikišku milfėjumi

Popietinė kava su graikišku milfėjumi. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Popietinė kava prie senojo Chanios uosto su graikišku milfėjumi, t.y. pyragaičiu, kuris taip primena garsųjį lietuvišką Napoleono tortą. Pasirodo, abu jie iš to pačios tešlos drėbti, tik skirtingai vadinami.

Niekas nežino, kas pirmas pagamino šį pyragaitį. Bet niekas nesiginčija, kad jis gimė Prancūzijoje: jo receptai yra XVI amžiaus prancūzų konditerių receptų knygose. Pirmąkart milfėjumi arba prancūziškai ‘gâteau de mille-feuilles’ (tūkstančio lapelių pyragaičiu – liet.).

Rašytiniuose šaltiniuose jį įvardijo prancūzų šefas Vincent La Chapelle’is savo anglų kalba išleistoje receptų knygoje, kuri pasirodė 1733 metais. O ištobulino ir išgarsino šį desertą garsusis prancūzų šefas Marie Antoine Carême’as. Imperatoriaus Napoleono Bonaparte’o valdymo metais pavertęs jį Paryžiaus cukrainių pažiba.

Sunku pasakyti, kodėl rytų ir šiaurės europiečiai milfėjų vadina Napoleonu: ‘napoleonka’ lenkiškai, ‘napoleon’ rusiškai, ‘napoleonbakelse’ švediškai ir pan. Pagal vieną versiją, čia rankas pridėjo Napoleono Bonaparte’o karininkai. Pagal kitą versiją, kažkas tiesiog kreivai ištarė Neapolio pavadinimą, nes vienu metu Italijoje milfėjus buvo vadinamas neapolietišku pyragaičiu.

Šiaip ar taip Graikijoje jis vadinamas taip pat kaip ir Prancūzijoje – ‘milfej’ (gr. Μιλφέιγ), tad vadinkime jį graikišku milfėjumi. Ir niekada nepatiekiamas kaip tortas iš šaldytuvo, o gaminamas čia ir dabar: riešutais pagardinti sluoksniuotos tešlos lapai pertepami šviežiai plaktos grietinėlės bokšteliais. Jei viskas sustyguota teisingai, skanėstas tiesiog tirpsta burnoje!

Užeigoje prie senojo Chanios uosto Kretoje yra patiekiamas nerealus graikiškas milfėjus su vyšniomis. Bet pažadu: jei atvažiuosite į Kretą žiemą ar vasarą, nusivesiu jus ten ir pavaišinsiu šiuo nuostabiu desertu 😉


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.