Popietinė kava prie senojo Chanios uosto su graikišku milfėjumi, t.y. pyragaičiu, kuris taip primena garsųjį lietuvišką Napoleono tortą. Pasirodo, abu jie iš to pačios tešlos drėbti, tik skirtingai vadinami.
Niekas nežino, kas pirmas pagamino šį pyragaitį. Bet niekas nesiginčija, kad jis gimė Prancūzijoje: jo receptai yra XVI amžiaus prancūzų konditerių receptų knygose. Pirmąkart milfėjumi arba prancūziškai ‘gâteau de mille-feuilles’ (tūkstančio lapelių pyragaičiu – liet.).
Rašytiniuose šaltiniuose jį įvardijo prancūzų šefas Vincent La Chapelle’is savo anglų kalba išleistoje receptų knygoje, kuri pasirodė 1733 metais. O ištobulino ir išgarsino šį desertą garsusis prancūzų šefas Marie Antoine Carême’as. Imperatoriaus Napoleono Bonaparte’o valdymo metais pavertęs jį Paryžiaus cukrainių pažiba.
Sunku pasakyti, kodėl rytų ir šiaurės europiečiai milfėjų vadina Napoleonu: ‘napoleonka’ lenkiškai, ‘napoleon’ rusiškai, ‘napoleonbakelse’ švediškai ir pan. Pagal vieną versiją, čia rankas pridėjo Napoleono Bonaparte’o karininkai. Pagal kitą versiją, kažkas tiesiog kreivai ištarė Neapolio pavadinimą, nes vienu metu Italijoje milfėjus buvo vadinamas neapolietišku pyragaičiu.
Šiaip ar taip Graikijoje jis vadinamas taip pat kaip ir Prancūzijoje – ‘milfej’ (gr. Μιλφέιγ), tad vadinkime jį graikišku milfėjumi. Ir niekada nepatiekiamas kaip tortas iš šaldytuvo, o gaminamas čia ir dabar: riešutais pagardinti sluoksniuotos tešlos lapai pertepami šviežiai plaktos grietinėlės bokšteliais. Jei viskas sustyguota teisingai, skanėstas tiesiog tirpsta burnoje!
Užeigoje prie senojo Chanios uosto Kretoje yra patiekiamas nerealus graikiškas milfėjus su vyšniomis. Bet pažadu: jei atvažiuosite į Kretą žiemą ar vasarą, nusivesiu jus ten ir pavaišinsiu šiuo nuostabiu desertu 😉
Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie gastronominius atradimus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>
Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti dėl tradicinių Kretos ir Graikijos valgių, susisiekite tiesiogiai – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com