Urvas askezei Kretos kalnuose

Urvas askezei Kretos kalnuose. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Urvas askezei Kretos kalnuose… Ideali vieta ☯️ Urvas aukščiau Kretos kalnuose. Kur žvilgsniui atsiveria bekraštė jūros ir dangaus mėlynė. Kur tyloje lyg skaičiuodami amžinybę vangiai kapsi vandens lašai. Kur virš galvos lyg sustingusios mintys auga akmenys. Tai urvas, kuriame prieš 1500 metų gyveno pirmas žinomas Kretos asketas – šventasis Kosmas Atsiskyrėlis, kitaip dar vadinamas Lietaus šventuoju.

Dar prieš garsųjį Dievo neturtėlį, askezei pasišventusį pranciškonų ordino įkvėpėją šventąjį Pranciškų Asyžietį (1181–1226 m.) Europoje būta žmonių, kurie sau duodavo neturto įžadus ir pasišvęsdavo kirkščioniškai maldai. Vienas tokių ir yra šventasis Kosmas. Sakoma, kad jis gimė Kretoje apie 550-uosius mūsų eros metus, būdamas labai jaunas pasitraukė į salos kalnus, atsisakydamas visko, kas žemiška: namų patogumų, drabužių, net maisto. Tikintieji tvirtina, kad jo gyvybę palaikė šventoji Trejybė, kuriai jis paskyrė savo gyvenimą. Ilgainiui šventojo Kosmo kuklus sunkiai pasiekiamas būstas kalnuose tapo pirmųjų Kretos krikščionių piligrimų tikslu – šalia kituose urvuose apsigyvendavo jo sekėjai.

Urvas askezei Kretos kalnuose. Urvo viduje. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Šiek tiek istorijos

Istoriniai šaltiniai teigia, kad šventasis Kosmas šį pasaulį paliko sulaukęs daugiau kaip 100 metų – 658-ųjų rugsėjo 9 d. Jo kūnas buvo palaidotas tame pačiame urve, bet neilgam. Kadangi netrūko norinčiųjų melstis prie šventojo asketo palaikų, o kelias į kalnus iki urvo buvo ilgas ir sunkus, tuometinė bizantinės Kretos valdžia nusprendė perkelti palaikus į tada dar klestėjusią Gortyną – didžiausią romėniškos ir bizantinės Kretos miestą (jį IX amžiuje praktiškai su žeme sulygino keli žemės drebėjimai ir arabų plėšikai).

Tais pačiais metais, kai šventojo Kosmo palaikai atsidūrė Gortynoje, Kretą užgriuvo neregėta sausra. Salos gyventojai karštai meldė lietaus. Maldose jiems pasirodė šventasis Kosmas griežtai sakydamas, kad jo kauleliai turi būti išimti iš prabangaus karsto Gortynos bažnyčioje ir sugrąžinti atgalios į tą patį urvą, kuriame jis gyveno. Išsigandę tikintieji įvykdė paliepimą ir, kaip rašo amžininkai, vos šventojo kūnas atgulė urvo šešėlyje, dangus atsivėrė ir kelias dienas lijo taip, kad vanduo sausą žemę pavertė ežerais.

Urvas askezei Kretos kalnuose. Vaizdas į jūrą. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Nuo to laiko šventasis Kosmas gavo Lietaus šventojo vardą – jam tikintieji kretiečiai ir dabar meldžiasi prašydami lietaus. Beje, 1058 metais Venecijos pirkliai slapčia išvežė šventojo Kosmo palaikus iš Kretos. Pasakojama, kad atgabenus juos į Veneciją prasidėjo tokie lietūs, kad vos nepaskendo žymusis miestas ant vandens. Kretos tikinčiųjų pastangomis šventojo palaikai sugrįžo į salą visiškai neseniai – 2018 metų rudenį, t.y. praėjus 960 metų nuo jų išgabenimo į Veneciją!

Sutapimas ar ne?

Puikiai prisimenu, kad 2017–2018 metų žiema buvo nepaprastai lietinga – nuo liūčių sukeltų potvynių virto tiltai, keliai, namai. Tą žiemą buvo intensyviai deramasi dėl Lietaus šventojo palaikų grąžinimo į Kretą. Šventojo Kosmo palaikai į amžino atilsio vietą tame pačiame urve, kur jis gyveno,vėl atgulė 2019 metų gegužę. Todėl gegužė tapo tuo mėnesiu, kai piligrimai keliauja į kalnus pabūti su Lietaus šventuoju.

Gal dėl pandemijos, gal dėl karščio šiemet prie šventojo Kosmo amžino atilsio vietos (ant kapo urve pastatyta kukli cerkvytė) buvome tik mudu su Jurgita. Savo augintinę Mimi įprastai paliekame prie įėjimo į šventas vietas, bet urvo atmosferoje tvyrojo jausmas, kad šiai vietai nesvetimas joks gyvis. Palubių nišose esančiuose lizduose cypė raudonsnapiai varniukai, kertėse tinklus suko vorai, tarp saulės ir pavėsio migravo driežai.

Lietaus šventasis apgaubė mus gamtos ramybe. Tik nusileidę nuo kalnų pastebėjome, kad urve padarėme vos kelias nuotraukas ir keletą vaizdo įrašų, iš kurių sudėtą filmuką galite pažiūrėti čia: https://bit.ly/3cAqWAp

Jaučiu, kad ten dar sugrįšiu. Bet jaučiu ir tai, kad sugrįžimo jokiais būdais negalima planuoti ☀️
Sudomino šis urvas askezei Kretos kalnuose? Susisiekite, gal būt nuvyksime kartu! Teiraukitės asmeninės ekskursijos su MANO KRETA >>


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie šventąsias vietas ir vienuolynus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti apie piligrimines vietas, vienuolynus Kretoje ar Graikijoje, susisiekite – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.