Tigani sala prie Balos lagūnos

Asmeninės ekskursijos Kretoje Balos lagūna ir Tigani sala. Kreta, Graikija | Mano Kreta
Asmeninės ekskursijos Kretoje: Balos lagūna ir Tigani sala. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Tigani sala prie Balos lagūnos – viena įspūdingiausių vietų Kretoje.

Keptuvė. Arba graikiškai – Tigani (gr. Τηγάνι). Taip vadinasi maža smėlio juosta su Kreta besijungiantis uolėtas iškyšulys, kuris atsiveria prieš akis žvelgiant iš viršaus į Balos lagūną nuo Gramvousos pusiasalio salos vakaruose. Keptuve jis pavadintas dėl savo formos! Nors kita vertus vasarą ten iš tiesų galima iškepti kaip ant keptuvės, nes nėra nė menkiausio šešėlio ir nė lašo gėlo vandens.

Tūkstančiai turistų atvyksta pasigrožėti vaizdu į Tigani ir pasimaudyti sekliuose Balos vandenyse. Bet mažai kas žino, kad visai šalia, šiek tiek į šiaurę nuo Balos lagūnos antikos laikais klestėjo nedidelis Agnion miestas, kuriame buvo šventykla dievui Apolonui. Dabar jos vietoje yra nedidelė Agios Sostis cerkvė.

1825 metais Tigani tapo prieglobsčiu dešimtims Kretos moterų ir vaikų – jie iškyšulio urvuose slėpėsi nuo Osmanų imperijos karių, malšinusių kretiečių sukilimą. Deja, slėptuvės buvo rastos ir beginklės moterys su vaikais buvo žiauriai nužudyti.

Tigani sala prie Balos lagūnos. Rytas. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Dabar Tigani sala prie Balos lagūnos ir pati lagūna yra vienas iš Kretos draustinių. Čia iškyšulyje lizdus suka akmeniniai sakalai, o sekliuose vandenyse gyvena jūriniai vėžliai logerhedai ir ruoniai vienuoliai. Žmonės dabar čia – tik svečiai, todėl belieka palinkėti visiems, kurie čia lankysis elgtis atitinkamai pagarbiai – lyg būnant svečiuose.

Į Balos lagūną prie Tigani salos galima nuvykti keliais būdais, apie tai rašau savo straipsnyje čia >>

Į Balos lagūną, užsukant į Imeri Gramvuza salą galima keliauti ekskursijoje (autobusu ir laivu) su grupe. Ekskursiją galima rezervuoti čia >>


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie unikalius gamtos kampelius, augalus, gyvūnus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti apie gamtą Kretoje ar Graikijoje, susisiekite – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.