NEIŠRYŠKINTA JUOSTELĖ, Lina Ever, knyga

Knyga, kurią skaitydamas girdi Kretos jūros ošimą ir jauti saldų kretietiškų alyvuogių kartumą. Knyga, kuri, berods, pirmąkart šiuolaikinėje lietuvių grožinėje literatūroje siužetu susieja Lietuvą ir Kretą.
„Neišryškinta juostelė“ – ketvirtas Berlyne gyvenančios ir Berlyno istorijomis išgarsėjusios kolegės žurnalistės Linos Ever Neverbickienės romanas. Tai antras jos romanas, kuriame nėra Berlyno, šįsyk vietoj jo – Vilnius, Ryga ir Kreta. Ir tai pirmas romanas mano grafomaniškoje karjeroje, kurį perskaičiau neredaguotą rankraščio pavidalu: praėjo daugiau nei pusmetis nuo to laiko, kai jis atsidūrė mano planšetėje, iki šios dienos, kai jis atgulė knygynų lentynose.

Pradžia

Pernai liepos viduryje iš Linos gavau žinutę: „Rašau su reikalu. Mano naujame romane, kurį žiemą išleis „Tyto Alba“, visai nemažai Kretos detalių. Labai ieškau, kas turėtų noro jį perskaityti ir pažiūrėti ar nėra ten kokių lokalių netikslumų. O gal net kiltų minčių ką būtinai reiktų dar paminėti. Tiesiog norėčiau kolegiškų specialisto patarimų“.

Noro skaityti man netrūko, bet dėl kretietiškų vasaros darbų gausybės tiesiog nebuvo kada tą daryti. „Šį savaitgalį trumpam skrendu į Vilnių, tai beskrisdamas perskaityčiau, kitu metu nebus laiko“, – tada atrašiau Linai. Ji man skubiai persiuntė rankraštį. Romaną akimis prarijau danguje: pusę – tarp Chanios ir Vilniaus, kitą pusę – tarp Vilniaus ir Herakliono.

Skaičiau ir šypsojausi: buvo gera matyti, kaip Lina gražiai pristato Kretą. Skaičiau ir pykau: apie Kretą negalima rašyti kaip apie įkaušusių rusų turistų poilsio vietą! Skaičiau ir norėjau perrašinėti, nes… Kretoje taip nebūna! Pastabomis išmargintas rankraštis nusileido kartu su manimi ant Kretos žemės ir atgulė savaitėms, mėnesiams. Gerai, kad atgulė. Gerai, kad žingeidūs keliautojai atėmė iš manęs laiką ir jėgas pastaboms išlieti. Nes praėjus laikui žiūrėjau į jas visai kitomis akimis, todėl galiausiai Linai nusiunčiau ne savo emocijų pliūpsnį, o būtent tai, ko ji prašė – lokalių netikslumų ir patarimų sąrašą.

Knyga "Neišryškinta juostelė" autorė Lina Ever | Mano Kreta
„Neišryškinta juostelė“ – ketvirtas Berlyne gyvenančios ir Berlyno istorijomis išgarsėjusios kolegės žurnalistės Linos Ever Neverbickienės.| Mano Kreta

„Taip, Kristą perrengiau!“ – vakar parašė man Lina, kai pasveikinau ją su nauja knyga tuo pačiu paklausdamas, ar vienoje scenoje pakeitė vieno iš romano herojų kretietiškus drabužius. Džiaugiuosi, kad patarimai padėjo. Džiaugiuosi, kad Kretos scenos romane tapo labiau kretietiškomis. Ir džiaugiuosi, kad jos kitokios nei būčiau pats jas aprašęs. Nes kaip ir ne kartą esu sakęs: mano tikslas – padėti kiekvienam keliautojui atrasti savąją Kretą. Romane „Neišryškinta juostelė“ – Linos Kreta.

Kur vyksta veiksmas?

Ir ne tik Kreta, bet ir Vilnius bei Ryga. Tarp trijų kraštų sukasi pagrindinės romano herojės Dalios istorija. Tuo metu, kai ji Kretoje bandydama lopyti byrantį santuokinį gyvenimą panyra į naujus jausmų sūkurius, Vilniuje į ligoninę patenka komos ištiktas jos tėvas, žinomas Lietuvos fotografas, su kuriuo ji nepalaikė ryšių nuo tada, kai jis paliko šeimą. Grįžusi iš Kretos ir tapusi vienintele jo slaugytoja Dalia ima ieškoti atsakymų, kurie ir anksčiau ją kankino: kodėl tėtis paliko šeimą? kodėl mama išsisukinėja nuo atsakymų? kas ta ugniaplaukė moteris užfiksuota jo nuotraukose? kodėl jis niekada viešai nerodė savo geriausių darbų? Dalios istorija persipina su jos tėčio istorija ir įtraukia kaip detektyvas su visiškai nenuspėjama pabaiga.

Romanas labai moteriškas. Prisipažinsiu: neturėjau kantrybės skaityti kai kurių Dalios savianalizės ir emocijų aprašymų. Bet siužetas nepaleido: norėjosi sužinoti, kuo viskas baigsis. Juolab dalis romano atgaivino pirmųjų atgautos Lietuvos nepriklausomybės metų prisiminimus – tokius nostalgiškai artimus, spėju, ne tik man, bet ir kiekvienam, kuris tuomet stengėsi sustabdyti gražiausias gyvenimo akimirkas juostiniu fotoaparatu.

Žinau, kad Lina Ever savo romaną „Neišryškinta juostelė“ pristatys vasario 22-25 d. Vilniaus parodų rūmuose „Litexpo“ vyksiančioje Knygų mugėje. Jei ten sutiksite ar specialiai užsuksite pas ją knygos arba autografo, perduokite šiltų linkėjimų iš Kretos!

Kur ieškoti knygos?

► Linos Ever romaną „Neišryškinta juostelė“ 2018 metais išleido leidykla „Tyto Alba“.
— su Lina Ever Neverbickiene ir Leidykla „Tyto alba”.


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių ir nuorodų skirtų filmams ir grožinei literatūrai apie Graikiją ar graikus, spauskite čia >>

Jeigu norite mūsų pasiteirauti apie kokią nors knygą ar filmą, susisiekite – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.