Susipažinkite – Kretos senelis Ajos Vasilios

Susipažinkite – Kretos Senelis Ajos Vasilios. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Susipažinkite – Kretos senelis Ajos Vasilios. Kas? Kalėdų Senis? Cerkvėje? Gal vakarų ar šiaurės europiečiui sunku tai suvokti, bet Graikijoje taip jau yra! Vaikai kalėdiniu laikotarpiu laukia ne Kalėdų Senio, Santo Klauso ar Senio Šalčio, o būtent šito dėdės su šventa knyga – šventojo Vasilio. Net graikiškose vaikiškose dainelėse ar knygelėse neminimas joks Kalėdų Senis ar Santa Klausas, o būtent šv.Vasilis, graikiškai – Ajos Vasilios (gr. Άγιος Βασίλειος) arba trumpiau Aji Vasilis (gr. Άι Βασίλης).

Aišku, graikų vaikai dabar Ajį Vasilį mato tokį kaip ir jų bendraamžiai visoje Europoje. Žilą stambų raudonskruostį geraširdį senelį su ilga balta barzda ir raudonais drabužiais. Išliko tik šventojo vardas, atkeliavęs į graikų ortodoksų kalėdinę tradiciją iš IV mūsų eros amžiaus. T.y. tų dienų, kai Mažojoje Azijoje gyveno ir krikščionybę stiprino Kapadokijos arkivyskupas metropolitas Bazilijus Cezarietis (Bazilijus – lotynizuotas ir sulietuvintas Vasilio vardas). Dar kitaip dar vadinamas Bazilijumi Didžiuoju.

Bazilijus Didysis (apie 330-379 m.) krikščioniškojo pasaulio pagarbą užsitarnavo ne tik pamokslais ir maldomis, kurių ne vieną yra sukūręs. Bet ir vargšų, našlaičių bei ligonių globa. Apie 371 metais jo dėka prie Kapadokijos Cezarėjos vartų (dabar tai – Kaiserio miestas vidurio Turkijoje) buvo pastatyta didžiulė ligoninė ir globos namai. Sakoma, kad Bazilijus Didysis mirė 378 metų gruodžio 31 d. vėlų vakarą. Todėl sausio 1-oji – jo laidotuvių diena – graikų ortodoksų kalendoriuje iki šių dienų yra šv.Bazilijaus, graikiškiau sakant, Ajo Vasilio diena.

Ilgainiui susiformavo tradicija per Ajo Vasilio dieną teikti dovanas. Šventasis Vasilis tapo tuo geruoju dėde, kuris graikų vaikams Naujųjų metų naktį atnešdavo dovanų. Ir taip buvo praktiškai iki pat XX amžiaus vidurio, kai pasidavę iš JAV ir Vakarų Europos atėjusioms tradicijoms graikai dovanas ėmė teikti ne Ajo Vasilio dieną, o per Kalėdas.

Kaip tai susiję su šv. Mikalojumi?

O kalėdinių dovanų tradicija vakarų krikščionybės kraštuose, kaip žinia, siejama su kitu šventuoju – su šv.Mikalojumi (apie jo svarbą kretiečių gyvenime esu rašęs čia: https://goo.gl/SU2gVb).
Katalikiškoje tradicijoje būtent šv.Mikalojus, o ne Aji Vasilis laikomas Kalėdų Senio prototipu. Irgi IV amžiuje, tik kitoje dabartinės Turkijos vietoje – Miros mieste Likijoje – gyvenęs ir krikščionybę platinęs vyskupas garsėjo savo dosnumu. Su juo buvo siejama daug stebuklų, todėl jis dar vadinamas Mikalojumi Stebukladariu.

Katalikiškuose kraštuose iš pradžių dovanos vaikams imtos dalinti šv.Mikalojaus dieną – gruodžio 6 d., bet XV-XVI a. Romos katalikų bažnyčios reformatai, pasisakę prieš šventųjų garbinimą, Vokietijoje ir aplinkinėse šalyse įtvirtino požiūrį, kad vaikams dovanas atneša ne kažkoks šventasis, o kūdikėlis Jėzus. Todėl dovanų teikimo diena buvo perkelta iš gruodžio 6 d. į kalėdinių mugių pradžią – gruodžio 24 d. Šv.Mikalojaus kaip dovanų teikėjo personažą sugrąžino katalikiškieji kontrreformatai XVI a. viduryje. Bet datos į gruodžio 6-ąją nekeitė, padarydami jį atsvara anglikonų sugalvotam Kalėdų tėvui ir Olandijoje išpopuliarėjusiam Sinterklaasui.

Olandai Sinterklaasą 1620-aisiais atsivežė į Šiaurės Ameriką, į savo įkurtą Naujojo Amsterdamo miestą, kuris jį užgrobus britams buvo pervadintas į Niujorką – visiems gerai žinomą JAV megapolį. Būtent jame Sinterklaasas tapo Santa Klausu, galutinai atitrūkdamas nuo savo prototipo – šv.Mikalojaus. Dabar sukomercintas amerikietiškas Santa Klausas ir iš Graikijos po truputį stumia Ajį Vasilį.

Taigi, Kretos senelis Ajos Vasilios yra ir pas mus – šventajam Vasiliui skirtos cerkvės Kretoje nereikėjo toli ieškoti: viena jų stovi netoli Herakliono, prie pagrindinio salos kelio ir Fodele paplūdimio. Atnaujinta, prižiūrima, bet vieniša – nepanašu, kad kažkas čia lauktų šventės. Bet ji ateis: graikai ortodoksai tikrai nepamirš šv.Vasilio sausio 1-ąją.

Susipažinkite – Kretos Senelis Ajos Vasilios. Agios Vasilios ikonostase. Kreta, Graikija | Mano Kreta
Susipažinkite – Kretos Senelis Ajos Vasilios. Agios Vasilios ikonostase. Kreta, Graikija | Mano Kreta
Susipažinkite – Kretos Senelis Ajos Vasilios. Cerkvėje. Kreta, Graikija | Mano Kreta
Susipažinkite – Kretos Senelis Ajos Vasilios. Cerkvėje. Kreta, Graikija | Mano Kreta
Susipažinkite – Kretos Senelis Ajos Vasilios. Cerkvėje. Kreta, Graikija | Mano Kreta
Susipažinkite – Kretos Senelis Ajos Vasilios. Cerkvėje. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie šventąsias vietas ir vienuolynus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti apie piligrimes vietas, vienuolynus Kretoje ar Graikijoje, susisiekite – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.