KAPITONAS MICHALIS, Nikos Kazantzakis, knyga

Knyga "Kapitonas Michalis" autorius Nikas Kazantzakis| Mano Kreta
„Kapitonas Michalis” – knyga, kurią privalo perskaityti kiekvienas, norintis suprasti kretiečių būdą ir charakterį. | Mano Kreta

Knyga, kurią privalo perskaityti kiekvienas, norintis suprasti kretiečių būdą ir charakterį – Kretoje gimusio ir užaugusio graikų literatūros klasiko Niko Kazantzakio romanas KAPITONAS MICHALIS.

Jis laikomas vienu reikšmingiausių rašytojo kūrinių šalia „Graiko Zorbos“.
Romanas pasakoja istorinius įvykius – 1889 metų kretiečių sukilimą prieš pavergėjus turkus. Kai kurie literatūros kritikai pasirodžius knygai 1953 metais rašė, jog tai – legendinis pasakojimas. Bet pats autorius jiems davė stiprų atkirtį, teigdamas, kad romano pagrindas – tikri įvykiai, realių žmonių paveikslai, jo vaikystės prisiminimai.

Taip pat Nikas Kazantzakis neslėpė, kad pagrindinio herojaus – rūstaus, užsispyrusio, reta dvasios jėga ir beatodairiška drąsa apdovanoto kapitono Michalio – prototipu tapo jo tėvas.

Apie ką romanas?

Romane supriešintos dvi ryškios figūros – kapitonas Michalis ir jo įbrolis Nuribėjus, kuriuos sieja meilė ir neapykanta. O kretiečių stovykloje įtampa tvyro tarp kapitono Michalio ir kapitono Poliksingio, degančių aistra tai pačiai moteriai, čerkesei Eminei. Pasirinkimas tarp meilės ir pareigos, nuolatinė nesantarvė tarp kūno ir dvasios, laisvė kaip didžiausia vertybė, kova kaip gyvenimo tikslas. Tai pagrindinės romano KAPITONAS MICHALIS temos.

Knyga įtraukia ir nepaleidžia iki pat paskutinio puslapio, atskleisdama kaip kretiečiai mąsto ir ką jie jaučia net dabar, praėjus beveik 120 metų nuo kruvinų kovų su turkais pabaigos.

► Romaną KAPITONAS MICHALIS iš graikų kalbos išvertė Diana Bučiūtė. 2002 metais knygą išleido leidykla „Vaga“ serijoje „Pasaulinės literatūros klasika“.

„Ne Dievas mus išgelbės, o mes išgelbėsime Dievą kovodami, kurdami, versdami materiją į dvasią. Kokia yra Dievo esmė? Kova už Laisvę“, – rašo Nikas Kazantzakis, taikliai apibūdindamas ne tik „Paskutinio gundymo“, bet ir daugelio kitų savo kūrinių prasmę. Kiek išsamiau su rašytojo kūryba siūlyčiau susipažinti paskaičius apie Niko Kazantzakio muziejų Kretoje, spauskite čia >>


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių ir nuorodų skirtų filmams ir grožinei literatūrai apie Graikiją ar graikus, spauskite čia >>

Jeigu norite mūsų pasiteirauti apie kokią nors knygą ar filmą, susisiekite – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.