Imeri Gramvousa

Imeri Gramvousa. Sala prie Balos lagūnos. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Imeri Gramvousa – maža sala su didele istorija. Ir vienintelė, kurioje yra vagis, piratus ir plėšikus globojančios Dievo Motinos cerkvė. Imeri Gramvousa – prie Gramvousos pusiasalio Kretos vakaruose esanti salelė. Ją vasarą priešais save mato tūkstančiai poilsiautojų, gulinėjančių viename iš gražiausių salos paplūdimių Balos lagūnoje.

Tie, kas į Balos plaukia su laiveliais iš Kissamos uosto, apsilanko ir Imeri Gramvousoje. O pakilę į venecijietišką tvirtovę galėtų pasigrožėti nuostabiais vaizdais net į tris jūras – Libijos, Jonijos ir Kretos.

KretaMorfozės – darnių atostogų Kretoje programos. Balos lagūnos paplūdimys. Kreta, Graikija | Mano Kreta
KretaMorfozės – darnių atostogų Kretoje programos. Balos lagūnos paplūdimys. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Imeri Gramvousa pavadinimo kilmė

Labiau už vaizdus stebina Imeri Gramvousos istorija. Įspūdingą fortą 137 metrų aukštyje per 1579-1584 metus pastatė tuo metu Kretą valdžiusieji venecijiečiai tam, kad galėtų apsiginti nuo dažnėjančių Osmanų imperijos antpuolių. Beje, žodis ‘gramvousa’ kildinamas iš venecijiečių kalbos žodžio ‘garabuse’ (jo prasmės, deja, nepavyko išsiaiškinti). O žodelis ‘imeri’ graikų kalba reiškia ‘prijaukintą’, jis pasirinktas greičiausiai todėl, kad šalia Imeri Gramvousos esanti kita salelė vadinama laukine – Agria Gramvousa.

Kretą osmanai okupavo per 1645-1669 m. karą, bet Imeri Gramvousa kartu dar su dviem tvirtovėmis kitose mažytėse salose prie Kretos krantų – Spinalonga ir Souda – priklausė venecijiečiams. Jos buvo strategiškai naudingos, norint išlaikyti prekybinių jūros kelių saugumą. 1691 metais gruodžio 6 d. fortą saugojęs ir venecijiečių pusėje kariavęs vienas Neapolio kapitonų išdavė savo sąjungininkus ir už didžiulę pinigų sumą atidavė tvirtovę į osmanų rankas. Už tai jis pelnė ‘Gramvousos kapitono’ pravardę ir pabėgo gyventi į Stambulą.

Salos istorija

Osmanų okupacijos metais Kretos sukilėliai ne kartą buvo užėmę Imeri Gramvousą, bet labiausiai jie salą išgarsino per 1821-1828 m. mūšius. Nors osmanai sugebėjo numalšinti sukilimą Kretoje, bet jiems nepavyko atgauti Imeri Gramvousos. Nuo 1825 m. ji priklausė sukilėliams, kurie sukūrė savo bendruomenę ir ėmė piratauti aplinkiniuose vandenyse. Per tris metus salelės gyventojų skaičius nuo 300 išaugo iki 3000! Joje buvo pastatyta cerkvė, dviprasmišku pavadinimu „Panagia i Kleftrina“: graikiškai ‘panagia’ – Dievo Motina, ‘kleftis’ – vagis, bet tais laikais šiuo žodžiu buvo vadinami ir sukilėliai. Šio niuanso niekas nepaiso, todėl sakoma, kad Imeri Gramvousoje stovi plėšikus globojančios Dievo Motinos Vagilės cerkvė. Juolab ją pastatė labiau piratai negu sukilėliai.

Piratų karaliavimas saloje baigėsi 1828 metais. Su jais susidorojo nepriklausomybę atgavusios žemyninės Graikijos armija kartu su britų ir prancūzų karine pagalba. 1831 m. Imeri Gramvousa vėl buvo sugrąžinta osmanams, kuriems vis dar priklausė Kretos sala iki pat 1898 metų.

Dėl tokios audringos istorijos Imeri Gramvousa dabar apaugusi gandais. Sakoma, kad čia savo grobį yra paslėpę ne tik XIX a. piratais tapę sukilėliai, bet ir vienas garsiausių XVI a. Viduržemio jūros piratų Hayreddinas Barbarossa, vėliau tapęs Osmanų imperijos laivyno admirolu. Kol kas niekas nesigyrė radęs lobių Imeri Gramvousoje. Bet kiti gandai byloja, kad juodieji archeologai nuolatos lankosi salelėje, ieškodami paslėptų turtų.


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale SALA rasite daugiau Kretos istorijų, atradimų, įdomių patirčių, spauskite čia >>

Rubrikoje „Naudinga žinoti“ rasite įdomios ir naudingos informacijos, kuri padės planuotis atostogas Kretoje bei Santorinyje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti apie Kretos praeitį ir dabartį, istorines ir patyrimines keliones po salą, susisiekite – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.