Atsakingas ir darnus turizmas

Atsakingas ir darnus turizmas. Kreta, Graikija | Mano Kreta
Atsakingas ir darnus turizmas. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Atsakingas ir darnus turizmas. Kas tai? Kodėl tai svarbu? Ieškodami atsakymo prisiminkite savo keliones. Ne tik šypsenas, ne vien kvapą gniaužiančius vaizdus. Ir tą pardavėją, pas kurį vietoj jo mamos rankomis pagaminto limonado įsigijote iš nežinia kur atkeliavusio gėrimo.

Jeigu jaučiate bent kažkokią graužatį dėl kiekvienos savo kelionės vadinamojo anglies dvideginio pėdsako, pritarsite nuostatai, kad sėdus pirkti aviabilietų reikėtų galvoti ne apie savaitgalio, o apie savaitės, dviejų savaičių ar ilgesnę išvyką. Atkeliavus į svetimą kraštą nusiteikti nuodugniai tyrinėti vieną regioną vėliau didžiuojantis ne nuvažiuotu, o pėsčiomis nueitu kilometražu. Ir džiaugtis, kad traškių bulvyčių kepėjas siūlo jas gardinti ne fabrike pagamintu kečupu, o pas jį darže užaugintu raudonėliu.

Darnus, tvarus, atsakingas turizmas – tai ne ekoturizmas, tai kur kas daugiau. Jis apima ekologiją, ekonomiką, socialinius ryšius, kultūrą visomis prasmėmis. Darnios atostogos – tai turiningai praleistas laikas, praplečiant savo akiratį, atrandant ir sužinant kažką naujo užuot laksčius iš vienos vietos į kitą tam, kad galėtumei kažkur parašyti ar kažkam pasakyti „ir aš ten buvau“.

Šiemet apie tai pasakojau turizmo parodoje „Adventur 2020“ Vilniuje pristatydamas Kretą ir ne kartą pavartodamas kretiečių taip mėgstamą išsireiškimą „siga-siga“ (lėtai-lėtai), kuriuo jie dažnai sustabdo bėgančius poilsiautojus kviesdami pasimėgauti dabarties akimirka – manau, tai viena iš priežasčių, kodėl poilsiautojai grįžta į Kretą vėl ir vėl, kartais į tas pačias jau lankytas vietas ir kaskart vis ilgesniam laikui net nesusimąstydami, kad žengia pirmuosius darnaus turizmo žingsnius.

Pastarieji du mėnesiai mus visus sustabdė bei privertė daug ką permąstyti. Džiugu buvo skaityti, girdėti apie kitų atradimus, smagu buvo dalintis savais. O dabar dar smagiau pakviesti į darnias keliones, kurios keičia mus ir pasaulį 🌍 Ar esate nusiteikę keistis ir keisti?

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.