Agios Panteleimon vienuolynas prie Fodelės kaimo

Agios Panteleimon vienuolynas prie Fodelės kaimo. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Agios Panteleimon vienuolynas prie tykaus Fodelės kaimo žaliuojančiame slėnyje. Pasiilgus ramybės Kretoje geriausia nukeliauti į vieną iš daugiau nei 100 salos vienuolynų. Pasėdėti po apelsinais, paglostyti murkiančius katinus ir pasimėgauti šventa ramybe galima praktiškai kiekviename Kretos vienuolyne. Bet šįsyk pėsčiomis nupėdinom iki Agios Panteleimon netoli Fodele kaimo.

Agios Panteleimon vienuolynas prie Fodelės kaimo. Pire cerkvės. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Netoli Fodelės kaimo, kuriame gimė garsusis tapytojas El Greko, yra šventajam Panteleimonui skirtas vienuolynas. Iki jo veda pusiau asfaltuotas kelias. Bet mes nusprendėme nuo Fodelės pasivaikščioti pėsčiomis – juk smagu eiti tarp apelsinų, mandarinų, klementinų ir kitokių citrusinių vaisių sodų, kuriais garsėja šis kraštas. Agios Panteleimon vienuolynas žavi savo istorija. Niekas nežino, kada jis buvo įkurtas miškingoje ir derlingoje Fodelės apylinkių žemėje.

Agios Panteleimon istorija iki 1824-ųjų

Agios Panteleimon vienuolynas žavi savo istorija. Niekas nežino, kada jis buvo įkurtas miškingoje ir derlingoje Fodelės apylinkių žemėje. Spėjama, kad pirmoji cerkvė čia stovėjo Bizantijos imperijos laikais. Pirmasis įrašas apie vienuolyną aptinkamas 1537-39 metų kronikose, kuriose pasakojama, kad nuožmusis piratas Hayreddinas Barbarossa sugriovė Kretos pietinėje pakrantėje, netoli dabartinio Agia Galini kurorto buvusį Agios Antonios vienuolyną. Visi vienuoliai buvo išžudyti, pavyko išsigelbėti tik trims – Makarijui, Jeremėjui ir Kosmui.

Bėgdami su išgelbėtomis relikvijomis jie atsidūrė Agios Panteleimon vienuolyne ir čia pasiliko. Būtent jų atvykimas pakeitė centrinę vienuolyno cerkvę – ji buvo išplėsta ir tapo dviejų navų: viena skirta šventajam Panteleimonui, antra – šventajam Antoniui. Plėšikų ir piratų siautėjimai bei vis stiprėjanti Osmanų imperijos įtaka Kretoje 1660-1670 metais vienuolyną pavertė tvirtove: jis buvo apjuostas galinga akmenine gynybine siena ir tapo už salos laisvę kovojančių sukilėlių prieglobsčiu. 1821-ųjų didžiojo sukilimo metais vienuolyne buvo laikina sukilėlių ligoninė, bet turkams Kretoje numalšinus sukilimą toks vienuolių elgesys nebuvo pamirštas: 1824 metais turkų ir egiptiečių pajėgos vienuolyną visiškai sugriovė. Tačiau vienuoliai iš šios vietos nesitraukė ir po truputį pradėjo atstatymo darbus.

Agios Panteleimon vienuolynas prie Fodelės kaimo. Šventasis reliktas. Kreta, Graikija | Mano Kreta

Agios Panteleimon rekonstrukcijos istorija

Didžiosios Agios Panteleimon rekonstrukcijos 1861 metais ėmėsi vėliau Graikijos nacionaliniu didvyriu tapęs vienuolyno valdytojas Neophytos Pediotis. Jo darbai turėjo didžiulės įtakos visam regionui: jis ypač daug dėmesio ėmė skirti beraščių kaimo žmonių švietimui, Fodelės kaime atidarė pirmąją mokyklą. Neophyto Pediočio gerus darbus nutraukė 1866-69 m. sukilimas, į kurį jis įsiliejo kaip bebaimis karys už Kretos laisvę. Mūšyje prie Almyros tarpeklio buvo sunkiai sužeistas, bet nepaisydamas savo negalios ir toliau padėjo sukilėliams.

1906 metais reumato kamuojamą Neophytą Pediotį vienuolyne aplankė tuometinis Graikijos karalius Georgas I, vienuoliui stengiantis atsistoti prieš monarchą šis jį sulaikė sakydamas: „Leiskite karaliui atsiklaupti prieš Kretos didvyrį“. Deja, nuo to laiko Agios Panteleimon vienuolynas taip ir neatgavo savo didybės, jo sienos nuo gaisrų kentėjo ir II-ojo pasaulinio karo, ir karinės chuntos valdymo metais. Ištisus 50 metų iki 2003-ųjų apgriuvusio vienuolyno relikvijas ir jo istoriją saugojo vienintelis jo gyventojas – tėvas Meletios Apostolakis.

Dar jam gyvam esant buvo pradėti planuoti vienuolyno restauracijos darbai, bet jie buvo laikinai nutraukti po to, kai pastatai dar labiau apgriuvo per 2004 metų žemės drebėjimą. Dabar Agios Panteleimon vienuolyne gyvena vienas vienuolis, turintis to paties šventojo vardą – Panteleimon Mougouros. Jis į vienuolyną persikėlė 2009-aisiais, būdamas 23 metų.

Kai lankėmės vienuolyne, brolis Panteleimonas buvo per daug užsiėmęs apeiginių rakandų valymo darbais, todėl parodęs deramą dėmesį netikėtiems svečiams paliko mus mėgautis vienuolyno ramybe ir dviejų savo kačių kompanija.


Tinklaraštyje ir kelionių žurnale rasite daugiau straipsnių bei nuorodų apie šventąsias vietas ir vienuolynus Kretoje ir Graikijoje, spauskite čia >>

Jeigu turite klausimų ir norite mūsų pasiteirauti apie piligrimines vietas, vienuolynus Kretoje ar Graikijoje, susisiekite – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.