
Citrininė verbena – gaiva, sveikata, būties lengvumas. Toks apibūdinimas susideda iš visų epitetų, kuriuos kretiečiai vardina gerdami verbenos arbatą. Jos siūlome paragauti ir Jums:
- citrininės verbenos galite įsigyti kartu su kitomis ekologiškomis Kretos žolelėmis paspaudę čia >>
- šiuo metu užsakę MANO KRETOS rekomenduojamo alyvuogių aliejaus dovanų gausite džiovintos Kretos citrininės verbenos lapelių kvapniai, malonaus lengvo skonio arbatai. Jei norite įsigyti alyvuogių aliejaus spauskite čia >>
Kvapnūs lapeliai gerai savijautai ir sveikatai
Citriną primenančio kvapo verbenos lapus graikai naudoja tiek maisto, tiek vaistų bei kosmetikos gamyboje. Ne tik dėl malonaus aromato. Citrininės verbena pasižymi priešgrybelinėmis savybėmis, yra stiprus antioksidantas, turi daug vitamino C ir kitų žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Verbena praktiškai neturi jokių kontraindikacijų. Jos reikėtų vengti esant padidintam kraujo spaudimui, taip pat nėsčiosioms ir vaikams iki 14 metų.
Verbenos syvai pasižymi raminamosiomis savybėmis, skatina atsikosėjimą, padeda įveikti peršalimą, plečia kraujagysles, dezinfekuoja ir valo organizmą. Verbenos užpilai ir nuovirai vartojami esant žarnyno diegliams ar galvos skausmams, sergant gastritu ir cholecistitu, neurodermitu, tulžies akmenų liga ir hepatitu. Ramina nervų sistemą, todėl rekomenduojama vartoti jaučiant depresiją, stresą, jei kankina nemiga, lėtinis nuovargis ir net epilepsija. Padeda moterims esant cistitui ar nereguliariam mėnesinių ciklui, palengvina priešmenstruacinio sindromo ir menopauzės simptomus.
Gerdamos verbenos arbatą Kretos moterys šiek tiek jos pasilieka vakarui arba rytui – naudoja kaip toniką veidui valyti. Šeimininkės verbena gardina kepinius ir šerbetus, jogurtą, net žuvies patiekalus.
Citrininė verbena graikiškai – „luiza“
Sumedėjantys iki 2-3 metrų išaugantys citrininės verbenos žolynai į Europą atkeliavo iš Lotynų Amerikos XVIII amžiaus pabaigoje. Tuomet ieškodami lotyniško pavadinimo naujai atrastų verbeninių augalų genčiai karališkieji Ispanijos botanikai nusprendė ją pavadinti ‘aloysia’ – šalies karaliaus Karolio IV žmonos Marios Luizos Teresos de Parma garbei. Todėl lotyniškas citrininės verbenos pavadinimas yra „Aloysia citrodora“.
Nuo tada po pietų Europos kraštus paplito ir augalas, ir du jo pavadinimai: verbena bei luiza. Graikams labiau patiko ‘luiza’ (gr. λουΐζα). Patiko ne tik pavadinimas, bet ir pats augalas: dabar tūlas kretietis pabrėžia, kad luiza jam sava kaip raudonėlis ar kalnų čiobrelis. Beje, ir Lietuvos kalbininkai rekomenduoja luizą vadinti citrinine aloyzija, bet kol kas šis pavadinimas neprigija.
Tad kviečiame paragauti citrininės verbenos! Šiuo metu užsakę MANO KRETOS rekomenduojamo alyvuogių aliejaus dovanų gausite džiovintos Kretos citrininės verbenos lapelių kvapniai, malonaus lengvo skonio arbatai. Jei norite įsigyti alyvuogių aliejaus arba citrininės verbenos atskirai, spauskite čia >>
Žemiau pateikiame Kretos šeimininkių ir liaudies medicinos žinovų receptų citrininės verbenos arbatoms, užpilams ir nuovirams.

RECEPTAS CITRININĖS VERBENOS ARBATAI
Viskas paprasta: vienam 250-300 ml arbatos puodeliui reikės pusės valgomojo šaukšto verbenos lapelių. Juos tereikia užpildyti verdančiu vandeniu ir palaukti 2-3 minutes, kol pritrauks. Geriausia gerti be cukraus. Galima pasisaldinti nebent medumi (ypač tiks čiobrelių medus iš Kretos), bet tik tada, kai arbata šiek tiek atvės: verdančiame vandenyje medus praranda dalį savo gerųjų savybių.
Jei šiuo metu iš mūsų įsigysite alyvuogių aliejaus, dovanų gausite verbenos 4-5 puodeliams kvapnios ir gaivios arbatos. Užsakymo formą alyvuogių aliejui rasite čia >>
RECEPTAS RAMINANČIAM UŽPILUI
Reikės didesnio kiekio citrininės verbenos lapelių ir mažesnio kiekio vandens negu arbatai. Apie 5 gramus lapelių reikia užpilti tik 200 ml verdančio vandens, palaikyti 30-40 minučių, kad pritrauktų. Perkošus geriausia išgerti vienu ypu, nepridedant jokio cukraus. Pasaldinti gėrimą galima nebent šaukšteliu medaus.
NUOVIRO RECEPTAS NERIMUI MAŽINTI, VIRŠKINIMUI GERINTI
Į puodą įdėkite 10 gramų citrininės verbenos lapelių užpilkite vienu litru verdančio vandens. Užpilą pastatykite ant ugnies ir užvirinkite. Pavirkite 2-3 minutes ir palikite ataušti. Kai nuoviras atvės, perkoškite ir papildykite jį dar 200 g verdančio vandens. Vėl palikite ataušti. Padalykite nuovirą į keturias lygias dalis (po 300 ml) – keturioms dienoms. Kiekvienos dienos normą išgerkite per 3-4 kartus, geriausia – prieš valgį.