Autonuoma Kretoje – svarbu, į ką atkreipti dėmesį?

Autonuoma Kretoje: svarbu, į ką atkreipti dėmesį? Kreta, Graikija | Mano Kreta
Naudinga ir svarbi informacija nuomojantis automobilį Kretoje. Į ką atkreipti dėmesį? Kreta, Graikija | Mano Kreta

Autonuoma Kretoje – ką svarbu žinoti, į ką atkreipti dėmesį? „Be abejo, kad į kainą!“ – sako man daugelis ir jie yra teisūs. Bet teisūs tik iš dalies. Nes kaina nenusako automobilio nuomos sąlygų, kurios Kretoje, Graikijoje ar bet kurioje kitoje šalyje gali būti pačios įvairiausios.
Tad į ką atkreipti dėmesį nuomojantis automobilį Kretoje?


DRAUDIMAS

Pamenu savo pirmąją patirtį nuomojantis automobilį Kretoje, kai dar nemokėjau graikų kalbos ir dėl visko tariausi angliškai:

– Full insurance? – paklausiau nuomotojo, ar jis siūlo pilną automobilio draudimą.
– Yes, full! – nemirktėlėjęs pasakė nuomotojas, patikindamas, kad draudimas pilnas.
– Really full? – perklausiau, ar iš tiesų draudimas pilnas.
– Yes, mister, like full, – greitakalbe išpyškino nuomotojas, žodeliu „like“ nubraukdamas bet kokį pasitikėjimą.

Autonuoma Kretoje – kokios draudimų rūšys, kodėl tai svarbu žinoti?

Taip, Kretoje dažnas atvejis kai pilnas draudimas (full insurance) iš tiesų yra ne visai pilnas (like full insurance), nes dėl karčios patirties įprastai autonuomotojai nesutinka drausti pažeidžiamiausių automobilio dalių: stiklų, veidrodėlių, ratų, padangų, kėbulo, važiuoklės, automobilio dugno ir salono. Kažkas toms dalims atsitiks – mokėsite iš savo kišenės.

Todėl nuomojantis automobilį būtina perklausti, ar tikrai į autonuomos sutartį įtrauktas visų automobilio dalių draudimas. Ir ne tik perklausti, bet paprašyti sutartyje parodyti, kur tai yra parašyta.

Tačiau net nuomotojui parodžius, kur sutartyje aprašytas vienų ar kitų automobilio dalių draudimas, ne kiekvienas supras, kas ten parašyta. Nes taupant vietą skirtingoms automobilio draudimo rūšims apibūdinti yra naudojami skirtingi kodai, pripažinti tarptautiniu mastu. Taigi, patikima autonuoma Kretoje – ką reikia žinoti apie dradimus, kodėl tai svarbu?

Pagrindinės draudimo rūšys:

CDW (angl. Collision Damage Waiver) – draudimas avarijos atveju. Ši draudimo rūšis dengia visus nuostolius, kurie atsiras avarijos metu, jeigu ji įvyks ne dėl nuomininko kaltės. Bet draudimas negalios tuo atveju, jei automobilis bus pavogtas, užsidegs ar jeigu kas nors tyčia arba netyčia nulauš jam veidrodėlį, prabrėš raktu per kėbulą, ar netgi tuo atveju, jei akmenukas prakirs stiklą. Plius labai dažnai prie CDW draudimo įrašoma frančizė, t.y. maksimali suma, kurią nuomininkas privalės sumokėti bet kokio pažeidimo atveju (apie frančizę skaitykite žemiau).

Kartais dar siūlomas SCDW (angl. Super Collision Damage Waiver) draudimas, į kurį dažniausiai įtraukiamas stiklų ir veidrodėlių draudimas bei mažesnės frančizės garantija, tačiau visada dėl galutinių SCDW sąlygų reikėtų perklausti nuomotojo.

FDW (angl. Full Damage Waiver) – pilnas draudimas, dengiantis visus automobiliui padarytus nuostolius ne tik avarijos metu. Tai reiškia, kad nereiks padengti jokių nuostolių, kad ir kas automobiliui nutiktų: ar jis ne dėl nuomininko kaltės būtų aplamdytas kelyje, ar stovėjimo aikštelėje, ar kažkas jį apibraukytų, ar įskeltų jo stiklus. Kartais į FDW įtraukiamas ir draudimas nuo gaisro bei vagystės. Apdraustos absoliučiai visos automobilio dalys. Dažniausiai Kretoje toks draudimas suteikiamas arba už papildomą mokestį, arba su nemaža frančizės suma, ir negalioja, jei kažkas automobiliui atsitinka neasfaltuotame kelyje.

WUG (angl. Wheels, Under Side and Glass Insurance) – ratų, padangų, automobilio dugno ir stiklų draudimas. Dažniausiai siūlomas kaip papildomas draudimas tiems, kas nori užsitikrinti, kad tikrai nereikės papildomai mokėti už sugadintas padangas, ratus, automobilio dugną ir stiklus. Tačiau Kretoje autonomuotojai prie šio draudimo dažnai įrašo sąlygą, kad jis negalioja tuo atveju, jei kažkas nurodytoms automobilio dalims atsitinka neasfaltuotame kelyje.

PI (angl. Personal Insurance) – automobilio vairuotojo ir keleivių draudimas, dengiantis nuostolius, kurie atsiranda dėl sužalojimų avarijos metu. Kretos autonuomotojai gana dažnai įtraukia šį draudimą į autonuomos sutartis, skiriasi tik nuostolių padengimo dydžiai.

Kitos draudimų rūšys

Yra dar daug kitų automobilio draudimo rūšių – pavyzdžiui, nuo gaisro FPI, nuo vagystės TI ar trečiųjų asmenų TPI – kurios dažniausiai prirašomas kaip standartinio CDW draudimo papildymai, bet jeigu autonuomotojas garantuoja, kad būsite apdraustas CDW, FDW, WUG ir PI draudimais, vadinasi, tai bus absoliučiai pilnas draudimas.

Bet nepamirškite: joks draudimas nepadengs nuostolių, jeigu bus įrodyta, kad automobilis ar jo dalys sugadintos tuo metu, kai vairuotojas buvo neblaivus ar paveiktas narkotinių medžiagų, ir/arba tuo metu, kai vairuotojas pažeidė kelių eismo taisykles (kirto dvigubą juostą, nesustojo prie ženklo STOP, vairuodamas kalbėjosi telefonu ir pan.).

MANO KRETA siūlo nuomotis automobilius tik iš tų Kretos autonuomos kompanijų, kurios siūlo absoliučiai pilną automobilio draudimą. Tuo galite įsitikinti čia: manokreta.lt/autonuoma


FRANČIZĖ

Ji labai dažnai įrašoma į autonuomos sutartis ne tik Kretoje, bet visame pasaulyje. Tai – maksimali suma, kurią nuomininkas privalo sumokėti autonuomotojui tuo atveju, jei jis patiria nuostolių dėl autonuomos metu sugadinto automobilio. Frančizės dydis priklauso nuo konkretaus modelio: įprastai kuo automobilis naujesnis ir prabangesnis, tuo frančizė – didesnė, gali siekti 1000 Eur ir daugiau. Taip pat frančizės dydis gali priklausyti ir nuo draudimo: jei automobilis draudžiamas tik CDW draudimu, frančizė mažesnė, o jeigu FDW draudimu, frančizė gali būti kelis kartus didesnė.

MANO KRETA siūlo nuomotis automobilius be jokios frančizės. Tuo galite įsitikinti čia: manokreta.lt/autonuoma


UŽSTATAS

Dažnai kaip užstatas užšaldoma tam tikra suma kreditinėje kortelėje – tą ypač praktikuoja kompanijos, siūlančios užsisakyti automobilio nuomą iš anksto internetu. Todėl įvedinėjant savo kreditinės kortelės duomenis reikėtų atidžiai išstudijuoti sąlygas, ar tikrai nebus užšaldyta jokia suma kreditinėje kortelėje. Įprastai užšaldyta suma vėl galima disponuoti iškart po to, kai grąžinamas automobilis nuomotojui, bet dėl tarptautinių tarpbankinių operacijų sumos „atšildymas“ kartais užtrunka ne tik kelias dienas, bet ir 2-3 savaites ar ilgiau.

Tarp kitko, pastaruoju metu Kretoje mažėja autonuomos kompanijų, kurios reikalauja užstato už išsinuomotą automobilį, bet vis dar tokių pasitaiko. Užstatas aptariamas iš anksto ir pilnai grąžinamas parvarius automobilį laiku bei įsitikinus, kad jis nebuvo apgadintas.

MANO KRETA siūlo nuomotis automobilius be jokio užstato. Rezervuojant automobilį nereikia pateikti kreditinės kortelės duomenų, joje neužšaldoma jokia suma. Tuo galite įsitikinti čia: manokreta.lt/autonuoma


KILOMETRAŽAS

Ši sąlyga į autonuomos sutartis Kretoje įrašoma retai, bet jei įrašoma, tai labai mažomis raidelėmis. Ir jei nuomininkas neklausia, niekas nepuola sakyti, kad tokia sąlyga įrašyta. O ji skamba maždaug taip: nuomininkas per autonuomos laikotarpio vieną dieną gali nuvažiuoti ne daugiau kaip ….. kilometrų (vietoj taškelių įrašomas skaičius, t.y. kilometrų kiekis), jeigu jis nuvažiuoja daugiau, už kiekvieną papildomai nuvažiuotą kilometrą moka ….. Eur (vietoj taškelių įrašoma suma).

Kiek gali kainuoti papildomas kilometras?

Kretoje yra tekę susidurti su autonuomos kompanijomis, kurios riboja nuvažiuotą kilometražą iki 300 km per dieną ir už kiekvieną papildomą kilometrą reikalauja po 0,5 Eur. Vadinasi, jei per dvi autonuomos dienas nuvažiuoji 800 km, papildomai moki 800 – 300 – 300 = 200 x 0,5 = 100 Eur. Apvali suma, lyginant su ta, kurią moki už tokio automobilio nuomą. Įprastai tokiomis sąlygomis automobiliai nuomojami pigiai – nuo 20 Eur per dieną priklausomai nuo modelio. Bet sėdint prie vairo reikia arba skaičiuoti kilometrus, arba pasiruošti plačiau atverti piniginę. Beje, prisukti 300 km per dieną Kretoje paprasta: tereikia nuvažiuoti iš Herakliono į Chanią ir atgal.

MANO KRETA siūlo nuomotis automobilius be kilometražo apribojimo ar kitokių paslėptų mokesčių. Tuo galite įsitikinti čia: manokreta.lt/autonuoma


AUTOMOBILIŲ MODELIAI

Yra tekę matyti, kaip aukštesnės klasės automobiliui pataupiusi 4 asmenų šeima oro uoste bandė sulysti į „Nissan Micra“ su 4 dideliais lagaminais. Kažkaip sutilpo. Bet kaip jie jautėsi tame automobilyje apsikrovę bagažu – tik jie žino. Kuo mažesnis automobilis – tuo jis pigiau išnuomojamas, bet tuo ir mažiau jame vietos ne tik keleiviams, bet ir bagažui. Todėl nuomojantis automobilį reikia pirmiausia atkreipti dėmesį į keleivių kiekį ir jų planuojamą bagažą, o tada jau rinktis modelį.

Tarptautiniu mastu automobilių modeliai klasifikuojami pagal SIPP keturių raidžių sistemą (plačiau apie ją anglų kalba galite paskaityti čia >>), kai kiekviena kodo raidė turi savo reikšmę. Bet ši sistema sudėtinga nedažnai su autonuoma susiduriantiems poilsiautojams, todėl Kretoje kiekviena autonuomos kompanija turi savo paprastesnę automobilių klasifikavimo sistemą – pagal pirmąsias abėcėlės raides, pagal skaičius ar kokius nors simbolius.

Autonuoma Kretoje: kokia automobilių klasifikacija?

Vienas labiausiai paplitusių Kretoje klasifikavimo būdų – pagal pirmąsias abėcėlės raides. Štai kaip automobilių modelius skirsto viena autonuomos kompanija:

  • A – „Citroen C1“, „Peugeot 107“ ir į juos panašūs modeliai: keturviečiai mažyliai, labiau skirti dviem suaugusiems ir dviem vaikams. Mašinos su labai mažomis bagažinėmis: į kai kurių modelių telpa vos vienas rankinio bagažo lagaminas.
  • B – „Nissan Micra“, „Toyota Aygo“ ir į juos panašūs modeliai: keturviečiai, į kuriuos gali tilpti 4 suaugę žmonės. Bagažinėje vietos – ne daugiau kaip vienam registruojamo bagažo lagaminui.
  • C – „Toyota Yaris“, „Suzuki Swift“ ir į juos panašūs modeliai: penkiaviečiai ekonominės klasės automobiliai su talpesnėmis bagažinėmis. Įprastai į bagažinę telpa vienas registruojamo bagažo lagaminas ir 1-2 rankinio bagažo lagaminai.
  • D – „Renault Clio“, „VW Taigo“ ir į juos panašūs modeliai: penkiaviečiai komfortiški automobiliai. Į tokio bagažinę telpa ne mažiau kaip 2 registruojamo bagažo lagaminai, kartais – ir rankinis bagažas.

Kitos automobilių kategorijos – svarbu žinoti

Visureigiai, kabrioletai, septynviečiai, devynviečiai ar prabangūs automobiliai žymimi dar kitaip, dažniausiai – aprašant konkrečius turimus modelius. Prie klasifikacijos raidės pridėta raidė A – pavyzdžiui BA, CA ar DA – dažniausiai reiškia, kad automobilis – su automatine pavarų dėže. Modelių su automatinėmis pavarų dėžėmis nuomos kainos įprastai didesnės negu su mechaninėmis pavarų dėžėmis.

MANO KRETA siūlo nuomotis įvairių modelių automobilius, dėl jų talpumo galima pasitarti iš anksto. Užpildyti užklausą galite čia: manokreta.lt/autonuoma


AUTOMOBILIŲ PAGAMINIMO METAI

Per atostogas juk norisi bent šiek tiek prabangos. Todėl nuomojantis automobilį įsivaizduojame, kad jis tikrai bus naujas – juolab tik nauji automobiliai vaizduojami autonuomos kompanijų interneto puslapiuose, brošiūrose ir lankstinukuose.

Anksčiau Graikijoje ir Kretoje įstatymiškai buvo draudžiama nuomoti senesnius kaip 10 metų automobilius. Dabar tokio draudimo nėra. Todėl labai dažnai nuomojamo automobilio kaina nusako ne tik jo modelį, bet ir jo amžių. Jei mažiau mokate už automobilio nuomą, gali būti, kad bus atvarytas ne pirmos jaunystės modelis.

MANO KRETA siūlo nuomotis tik naujus automobilius (ne senesnius kaip 7 metų), bet esant pageidavimui gali pasiūlyti ir senesnių automobilių nuomą su pilnu draudimu. Užpildyti autonuomos užklausą galite čia: manokreta.lt/autonuoma


KURAS

Benzinas ar dyzelinas? Anksčiau Kretoje dažniausiai buvo nuomojami automobiliai benzininiais varikliais, dabar benzinu ir dyzelinu varomų modelių skaičius praktiškai vienodas. Dar visai neseniai benzino ir dyzelino kainos Graikijoje galėjo skirtis iki 50 eurocentų priklausomai nuo degalinės, bet dabar tas skirtumas ne toks ženklus. Todėl renkantis automobilį nuomai aktualiau kreipti dėmesį ne į kuro tipą, o į konkretaus modelio pagaminimo metus: kuo naujesnis automobilis, tuo įprastai jis reikalauja mažiau kuro.

MANO KRETA siūlo nuomotis automobilius ir dyzeliniais, ir benzininiais varikliais. Užpildyti užklausą galite čia: manokreta.lt/autonuoma


PRIEDAI

Nuomojantis automobilį dažnai imamas papildomas mokestis už automobilines kėdutes vaikams ir antrojo vairuotojo įrašymą į autonuomos ir draudimo sutartį, todėl reikia iš anksto pasidomėti tokių mokesčių dydžiais, kad atsiimant automobilį jie netaptų staigmena.

MANO KRETA siūlo nuomotis automobilius su minimaliais arba be jokių papildomų mokesčių už kėdutes vaikams. Išsinuomokite automobilį Kretoje ir keliaukite po salą be galvos skausmo, spauskite čia: manokreta.lt/autonuoma


Jeigu turite konkrečių klausimų dėl automobilių nuomos Kretoje, susisiekite – siųskite žinutę el. paštu manokreta@gmail.com

Rubrikoje „Naudinga žinoti“ rasite įdomios ir naudingos informacijos, kuri padės planuotis atostogas Kretoje bei Santorinyje, spauskite čia >>

Tinklaraštyje ir kelionių žurnale SALA rasite daugiau Kretos istorijų, atradimų, įdomių patirčių, spauskite čia >>

Dalintis |
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti. Funkciniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje. Statistiniai slapukai šiuo metu nenaudojami.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų. Reklaminiai slapukai šiuo metu nenaudojami.